
CAS (Cognitive Assessment System)

WISC-IV (Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği IV)

WISC-R (Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği R)

MMPI (Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri)

Marmara Üniversitesi’nde lisans ve yüksek lisans, YDÜ Klinik Psikoloji bölümünde ikinci yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.
Mesleki çalışmalarına özel okullarda Psikolojik Danışman olarak başlamış, çalıştığı tüm okullarda Rehberlik Servisini kurmuş ve işlevsel hale gelmesini sağlamıştır. Mesleki çalışmalarını sürdürürken devam ettiği Hümanistik Terapi ve Eğitici Eğitimi, Gestalt Teori, T.A. Ego Durumları, Kaygı, Çatışma Çözme, İletişim Eğitici Eğitimi, Liderlik Eğitici Eğitimleri ile hem uzmanlık almış hem de eğitici olma donanımı kazanmıştır. Psikodrama Eğitimlerinin ardından Psikodramatist, EMDR eğitimlerinin tamamlanmasıyla da Sertifikalı EMDR Terapisti unvanını almıştır. Aile Terapisi Uzmanlık Eğitiminin yanı sıra Gottman Çift Terapisi I ve II. Düzey, Pact (Çift Terapisine Psiko-Biyolojik Yaklaşım) Eğitimlerini de alarak Aile ve Çift terapisinde farklı yaklaşımları deneyimlemiştir. 1999 depremi ile birlikte başlayan ve uzun yıllar süren “Kriz Durumlarında İlk Müdahale, Yas ve Travma, Kendine Yardım” eğitimlerinin ardından hem sahada çalışmış hem de acil durumda sahada çalışacak uzman eğitimlerini vermiştir.
Aile mahkemelerinin kurulmasıyla birlikte boşanma, velayet, evlat edinme konularında uzman bilirkişi olarak çalışmıştır. Mezun olduğu Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü’nde 6 dönem boyunca “Yaşam Dönemleri ve Uyum Problemleri” dersini vermiştir.
1996 yılından bu yana kurucusu olduğu AYNA Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde yetişkin ve çiftlerle çalışmakta, kurumsal projeler üretmekte, kurumsal eğitimler vermektedir. 2016 yılında “Anya” markası ile yayınevi kurmuş, yayınlanmasına aracı olduğu kitapları sahiplerine ulaştırmaya çalışmaktadır.
“Yöret Vakfı”, “Türk Psikologlar Derneği”, “Hayata Renk Ver Derneği” gibi çeşitli dernek ve vakıflarda gönüllü projeler yapmıştır. 2019 yılında başlayan İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü “Öğretmenim Elimi Tut “ projesi kapsamında hastane sınıflarında görev alacak öğretmen eğitimlerinden sorumlu ekibin içinde aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. Aynı zamanda “Çocuk Çocuk Olunca İyileşir” projesinde de çocuk hastaların yakınları ile çalışmalar yapmaktadır.
Hayata Renk Ver Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, EMDR Derneği üyesidir.
Seminer ve Grup Çalışmalarından Bazıları:
Etkili İletişim, Liderlik, Kaygı, Zorbalık, Bir Aile Olma Hikâyesi- Evlat Edinme, Anne-Baba iletişiminden Çocuğa Yansıyanlar, Empati, Boşanma ve Çocuk, Ekip Çalışması, Çatışma Çözme Becerileri, Krize Müdahale, Farklılıklarımız, Yaratıcılık, Psikodrama, Yas ve Travma, Basic Ph
Mesleki Eğitimleri
Terapinin Hümanizmi Eğitimi, Grup Çalışmalarında Liderlik Eğitimi, Kriz Müdahale Eğitimi
Önlisans eğitimini Ondokuz Mayıs Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’nda tamamlamıştır. İşletme Fakültesinden mezun olmuştur. Uzun yıllar Yerel Gazetede Yazı İşleri Müdürlüğü yaptıktan sonra 2012 yılından itibaren AYNA Eğitim ve Psikolojik Danışma Merkezi’nde asistan olarak görev yapmaktadır.
Türkiye Alzheimer Derneği üyesidir.
İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünde lisans eğitimini ve “Çocuklardaki Davranış Problemleri, Bağlanma Stilleri, Aile İşlevleri ve Anne Kabul Algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi” adlı tez konusuyla Gelişim Psikolojisi alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. İstanbul Üniversitesi Gelişim Psikolojisi alanında doktora eğitimi devam etmektedir.
Mesleki çalışmalarına, eğitimi sırasında özel bir danışmanlık merkezinde başladı ve sonrasında çeşitli özel okullarda psikolojik danışman olarak görev aldı. Anaokulu, ilkokul ve ortaokul kademesindeki çocuk, ergen ve aileleriyle bireysel çalışmalar yürüttü.
Deneyimsel Oyun Terapisi (1. ve 2. Düzey), Çocuk ve Ergen Odaklı Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi ve Bilişsel ve Davranışçı Terapi temel eğitimlerini tamamlamıştır.
TIMI- Çoklu Zekâ Yetenek Alanlarını Belirleme Testi, AGTE – Ankara Gelişim Tarama Envanteri, Peabody Resim Kelime Tanıma Testi, Frostig Görsel Algılama Testi, GISD-A Görsel İşitsel Sayı Dizisi Testi, Bender Gestalt Psikomotor Algı ve Koordinasyon Testi,
Metropolitan Okul Olgunlugu Testi, Benton Kognitif Fonksiyonlar ve Görsel Hafıza Testi, Draw A Person (Bir İnsan Çiz Testi) testlerini uygulamaktadır.
Çocuk ve ergenlerle; duygusal sıkıntılar, korku, kaygı, öfke, davranış problemleri gibi alanlarda çalışmalarını yürütmektedir. Kadıköy Belediyesinde yürütülen “Gebelik Okulu” ve “Torunumu Beklerken” projelerinde gönüllü olarak destek vermektedir.
Özyeğin Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olmuştur. İstanbul Okan Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı’na devam etmektedir.
Lisans eğitimi sırasında Özyeğin Üniversitesi Çocuk Gelişim ve Öğrenme Çalışmaları Laboratuvarı’nın araştırma asistanlarından birisi olup okul öncesi çocuklar ile ilgili yapılan araştırmalarda uygulayıcı ve kodlayıcı olarak görev almıştır. Ayrıca laboratuvarın yayınlamış olduğu “Father Involvement in Child Development and Learning” adlı yazının yazarlarından biridir. Ayrıca Duyarlı ÖzÜ projesi içerisinde yer alıp otizmli çocuklara destek olabilmek amacıyla yapılan etkinliklere gönüllü bir şekilde destek sağlamıştır.
Uzm. Psikolojik Danışman Filiz Çetin tarafından verilen Çocuk Merkezli Oyun Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Naisa Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde Çocuk Klinik Uygulama Ağırlıklı Mesleğe Hazırlık Staj Programı’nı tamamlamıştır. Bu program sonunda Çocuk Testleri Eğitimi Uygulayıcı Sertifikası ve Çocuklarla İlk Görüşme Uygulayıcı Sertifikası almıştır.
Ayna Eğitim ve Psikolojik Danışma Merkezi’nde çocuklarla davranış problemleri, duygusal sıkıntılar, korku, bağlanma, öfke, kaygı, regülasyon, akademik ve sosyal zorlanma alanlarında çalışmaktadır.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü onur derecesiyle bitirmiş ardından Bahçeşehir Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programını tamamlamıştır. Uzmanlık tez çalışmasını “Çocukluk Çağı İstismarı ve Ebeveynlerarası Şiddete Tanık Olmanın Psikolojik Sıkıntı Aracılığıyla Flört Şiddeti Üzerindeki Rolü” üzerine yapmıştır.
Lisans eğitimi sırasında Davranış Bilimleri Enstitüsü, Özel Fransız Lape Hastanesi, Umut Sokak Çocukları Derneği’nde gönüllü stajlar yapmıştır. Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı kapsamında Yedikule Surp Pırgıç Ermeni Hastanesi’nde çalışmıştır. Ardından Yedikule Psikiyatri, Leap Çalışan Destek Programı ve Davranış Bilimleri Entitüsü’nde Psikoterapist olarak çalışmıştır. Eğitim koordinatörlüğü yaptığı dönemde kurumsal firmalara stresle başa çıkmak, zaman yönetimi, ikili ilişkilerde etkili iletişim, kaygı ve kaygı ile başetmek, çalışan anne baba olmak, çocuklarda sınır koymak, travma ve travma sonrası stres faktörleri konularında eğitimler vermiştir.
Türk Psikologlar Derneği’nden Weschler Çocuklar için Zeka Ölçeği (WISC-R), Minnesota Çok Yönlü Kişilik Testi (MMPI), Kadir Özer’den Rorschach (Exner) Testi, Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden EMDR I. ve II. düzey eğitimlerini almış ve süpervizyon sürecini tamamlamıştır. Avrupa akredite EMDR terapistidir. Deneyimsel oyun terapisi eğitimi, Ümran Korkmaz’dan Çocuk ve Ergenlerde EMDR I.Düzey, EMDR ve İyileştiren Hikaye Eğitimini almıştır. Doc. Dr. Hanna Nita Scherler tarafından verilen “Bir Vaka Yedi Terapötik Bakış Açısı” eğitimini tamamlamıştır. Bütüncül bir terapi anlayışına sahip olan Yaprak Salman, ergen ve yetişkinlerle çalışmaktadır. Ağırlıklı olarak klinik çalışmalarında Psikodinamik Terapi ve EMDR Terapisini kullanmaktadır. Özellikle çalıştığı konular arasında depresyon, travma, kayıp ve yas, anksiyete bozuklukları (panik atak, fobiler, obsesif kompulsif bozukluk), öfke kontrolü, migren, fibromiyalji ve ilişki sorunları bulunmaktadır.
Türk Psikologlar Derneği ve EMDR Türkiye Derneği üyesidir.
Özyeğin Üniversitesi Psikoloji bölümünden yüksek onur derecesiyle mezun olmuştur. Lisans eğitimi sırasında Fransız Lape Hastanesi ve Davranış Bilimleri Enstitüsü kurumlarında stajlarını tamamlamıştır. İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı, Çocuk-Ergen alt dalını enstitü üçüncüsü olarak tamamlamıştır. Aynı üniversitenin psikolojik danışmanlık merkezinde çocuklarla, ergenlerle ve aileleriyle uzun dönemli psikoterapi çalışmalarını ve ebeveynlerle grup çalışmalarını sürdürmüştür. Aynı zamanda Bilgi Üniversitesi Psikoterapi Araştırmaları Laboratuvarı’nda terapi süreçlerini inceleyen araştırmada psikoterapist olarak görev almıştır.
Kanserli Çocuklara Umut Vakfı’nın “Duygulu Maskeler” etkinliğini İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji departmanında gönüllü olarak sürdürmüştür. Özyeğin Üniversitesi İlişki Araştırma Laboratuvarı’nın yürüttüğü “Güvenli Çember Ebeveynlik Eğitim Programı ile Anne-Çocuk Arasındaki Bağlanma İlişkisinin Güçlendirilmesi” projesinde anne-çocuk ev gözlemleri yapmış ve kodlama sürecinde görev almıştır. PSİ Gelişim, Eğitim ve Araştırma Merkezi kapsamında asistan psikolog olarak çocuk gruplarına eğitim odaklı ev servisi hizmetleri vermiştir.
İstanbul Çocuk ve Ergen Psikanalitik Psikoterapisi Derneği’nde formasyon eğitiminin 1. Modülü, Rorschach ve Projektif Dersler Derneği’nin Çocuk Çizimlerinin Projektif Değerlendirilmesi eğitimini tamamlamıştır. Sue Bratton’dan APT onaylı Temel ve İleri Düzey Çocuk Merkezli Oyun Terapisi eğitimini almıştır. Anna Freud Center bünyesinde Emma Morris ve Dr. Sibel Halfon’un verdiği Zihinselleştirme Temelli Çocuk Terapisi (MBT-C) eğitimini almıştır.
“Rorschach ve CAT Testleri ile Çocuğun Ruhsal İşleyişinin Değerlendirilmesi” eğitimine devam etmektedir. WISC-4 testini uygulamaktadır
Bahçeşehir Üniversitesi’nde Psikoloji lisans eğitimini ve “ Genç Kadınların Instagram Kullanımı ve Beden Memnuniyetsizliği Arasındaki İlişkide Toplumsal Cinsiyet Rolünün Moderatör Etkisi” hakkında yazmış olduğu teziyle Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. EMDR I. Düzey Eğitimini tamamlamıştır.
Uzmanlık eğitimi sırasında Fransız Lape Hastanesi’nde stajını tamamlamış ve staj kapsamında hasta görüşmelerine, hasta vizitlerine, grup terapi seanslarına, atölye çalışmalarına, madde ve alkol bağımlılığı servisinde bulunan hastaların rehabilitasyon çalışmalarına katılmıştır. Yine uzmanlık eğitimi boyunca Us Psikiyatri Enstitüsü’nde bir yıl süreyle Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu süpervizörlüğünde danışan görmüştür. Bahçeşehir Üniversitesi Çocuk Gelişimi Lisans bölümünde ders vermeye devam etmektedir
2016 yılından itibaren çeşitli özel okullarda lise kademesinde okul psikoloğu olarak görev yapmıştır. Bu dönemde sınav kaygısı, davranış problemleri, duygusal sıkıntılar gibi alanlarda çalışmış; öğrencilere, öğretmenlere ve ebeveynlere yönelik çeşitli seminerler düzenlemiştir.
AYNA Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde genç yetişkin ve yetişkinlerle; kaygı bozuklukları, depresyon, öfke kontrol sorunları gibi alanlarda çalışmaktadır. Çalışmalarında Bilişsel ve Davranışçı Terapi yöntemlerini uygulamaktadır.
Marmara Üniversitesi “Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik” bölümünde lisans eğitimini (2006) ve Üsküdar Üniversitesi’nde “Anne-Bebek Bağlanma İlişkileri ile Çocukluk Dönemi Psikopatolojileri Arasındaki İlişki” hakkında yazmış olduğu proje ile Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.
Mesleki çalışmalarına özel okullarda psikolojik danışman olarak başlamış aynı zamanda çocuk, ergen ve aileleri ile bireysel çalışmalarını sürdürmüştür. Uzmanlık eğitimi sırasında, NP Hastanesi’nde Stajyer Psikolog olarak bağımlılık ve psikoz servislerinde görev almış, bir çok hasta ile çalışma fırsatı bulmuştur.
Deneyimsel Oyun Terapisi 1. Ve 2. düzey, Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, Emdr 1. Düzey, Çocuk ve Ergenlerle Emdr 1. Düzey, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi, Dinamik Psikoterapi Temel Eğitimi, Çocuk ve Gençlerle Sanat Terapisi Uygulamaları, Rorschach ve Projektif Testler Derneği tarafından verilen “Çocuk Çizimleri”, “Peri Masalları”, “C.A.T” “T.A.T” eğitimlerini tamamlamıştır. Bakış Danışmanlık tarafından verilen Aile Danışmanlığı ve Aile/Çift Terapisi eğitimine devam etmektedir.
Çocuk ve ergenlerle; duygusal sıkıntılar, korku, kaygı, öfke, kayıp ve yas, travmatik deneyimler, davranış bozuklukları, evlat edinme ve koruyucu aile süreci alanlarında çalışmaktadır.
Projektif testlerin yanı sıra, Frostig Görsel Algı Testi, Ankara Gelişim Tarama Envanteri, Metropolitan Okul Olgunluğu Testlerini uygulamaktadır.
Marmara Üniversitesi’nde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik lisans bölümünü tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi’nde “Kanser Hastası Olan ve Olmayan Ergenlerin Kendilik Algısı ve Öznel İyi Oluşlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi” hakkında yazmış olduğu teziyle Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Çocuk Onkoloji Bölümünde ve Balıklı Rum Hastanesi’nde çeşitli çalışmalar yürütmüştür. 2007-2008 Eğitim ve Öğretim yılı içerisinde Kenan Evren Anadolu Lisesi’nde ve 2010-2011 Eğitim ve Öğretim yılı içerisinde Kabataş Anadolu Lisesi’nde Rehberlik ve Psikolojik Danışman olarak çalışmalarını yürütmüştür.
Bilişsel Davranış Terapisi ve EMDR I. Düzey eğitimini tamamlamıştır. Performans Geliştirme ve Sınav Performansını Arttırma (PERGEL) çalışmasına katılmıştır. Terminal Dönem Kanser Hastaları ve Aileleri ile Çalışmada Yas, Kanser Hastalarında Psikoterapi Uygulamaları, Kanserli Hasta ve ailesine Psikolojik Yaklaşım ve Sağaltım, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Danışmanlık Yaklaşım ve Kriz Müdahale Eğitimlerini tamamlamıştır. Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Temel Drama Eğitimini tamamlamıştır. Gabriele STİEGLER tarafından gerçekleştirilen Rüya Psikodraması Çalıştayı’na katılmıştır.
Ayna Eğitim ve Psikolojik Danışma Merkezi tarafından gerçekleşen Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Uygulama Eğitimine ve Psikanaliz Seminerlerine katılmıştır.
CAS (Bilişsel Değerlendirme Sistemi), Frostig Görsel Algı Testi, Bir İnsan Çiz, Denver II Gelişim gibi testleri uygulamaktadır. Yrd. Doç. Murat DOKUR tarafından verilen Aile ve Çift Terapisi Eğitimi’ne devam etmektedir.
Yakın Doğu Üniversitesi psikoloji bölümünü onur derecesi ile tamamlamıştır. Ardından Haliç Üniversitesi’nde “Kanser hastası yakınlarındaki depresyon, anksiyete ve umutsuzluk düzeylerinin değerlendirmesi” hakkında yazmış olduğu teziyle klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlamıştır.
Pembe Köşk Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi’nde madde bağımlılığı ve sosyal hizmetler alanında çalışmalarda bulunmuştur. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda Stajyer Psikolog olarak psikoz ve nevroz servisinde birçok hasta ile çalışma fırsatı olmuştur.
Çalışma hayatı süresince; EMDR ve BDT Terapi ekolleri üzerine eğitimler almış ve bu ekolleri kullanarak Terapilerini sürdürmüştür. Bunların dışında, Çift ve Evlilik Terapisi, Boşanma Terapisi, Cinsel Terapi, Psiko-Onkoloji, Pozitif Psikoterapi, eğitimlerini başarı ile tamamlamıştır. Ergen ve yetişkinlerle çalışmaktadır.
Bahçeşehir Üniversitesi’nde Psikoloji alanında lisans eğitimini ve “Okul Öncesi Eğitime Devam Eden Öğrencilerin Planlama Beceri Düzeyinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi” hakkında yazmış olduğu teziyle Okul Öncesi Eğitimi alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Bahçeşehir Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünde “Prematüre Doğum Yapmanın, Psikolojik Dayanıklılığın Ve Eş Desteğinin Annelerin Doğum Sonrası Depresyon Ve Kaygıları Üzerindeki Rolü” konulu tezi ile 2. Yüksek lisansını tamamlamıştır. Bilişsel Varoluş Terapisi, Çocuklarla Bilişsel Davranış Terapisi ve Çocuk Merkezli Oyun Terapisi eğitimlerini tamamlamış, Çocuklara ve Ergenlere Yönelik Sanatla Psikoterapi Atölye çalışmasına katılmıştır. EMDR I. ve II. Düzey ve Çocuklar ve Ergenlerle EMDR I. Düzey eğitimini tamamlamıştır.
Mesleki çalışmalarına lisans eğitimi sırasında Doç. Dr. Lauren Rogers Şirin’in araştırma asistanı olarak başlamış, Çapa Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı/Konsültasyon Liyezon Psikatrisi bölümü gözlemci psikolog olarak görev almıştır. SosyalBen Derneği’nde veri analisti olarak görev almıştır.
2015 yılından bu yana AYNA Eğitim ve Psikolojik Danışma Merkezi’nde çocuklar ve ergenler ile çalışmaktadır. Çocuklarla gelişimsel takip, okula hazırlık süreci; çocuk ve ergenlerle kayıp ve yas, duygusal sıkıntılar, davranış bozuklukları, kaygı, korkular ve travmatik deneyimler alanlarında çalışmaktadır.
WISC-4, CAS (Bilişsel Değerlendirme Sistemi), Denver II Gelişim Tarama Testi, Bir İnsan Çiz, Ankara Gelişim Tarama Envanteri ve Metropolitan Okul Olgunluğu testlerini uygulamaktadır. Türk Psikologlar Derneği ve EMDR Derneği üyesidir.
ANYA Yayın bünyesinde Çocuk Kitapları Yayın Yönetmeni olarak görev yapmaktadır. Seni Öyle Çok İstedim ki hikaye kitabının çevirmenliğini, LİYO serisi, Meraklı Dandella’nın Şarkısı ve Çünkü Seni Çok Özledim kitaplarının editörlüğünü üstlenmiştir.
Makaleler
Rogers-Sirin, L., Yanar, C., Yüksekbaş, D., Senturk, M. I., & Sirin, S. (2017). Religiosity, cultural values, and attitudes toward seeking psychological services in Turkey. Journal of Cross-Cultural Psychology, 48(10), 1587-1604.
Bahçeşehir Üniversitesi’nde Psikoloji lisans eğitimini ve “Romantik İlişki Bitimi Sonrası, İlişki Özelliklerinin, Aile İşleyiş Biçimi Ve Algılanan Sosyal Desteğin Psikolojik Stres Üzerindeki Rolü” hakkında yazmış olduğu teziyle Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Deneyimsel Oyun Terapisi Eğitimi , EMDR Terapisi I. ve II. Düzey Eğitimi ve Çocuklar ve Ergenlerle EMDR I. Düzey eğitimini tamamlamıştır.
Tohum Otizm Vakfı’nda yürütülen ‘Bilmek Anlamaktır’ projesinde gönüllü olarak çalışırken bir yandan da Bahçeşehir Koleji Rehberlik servisi tarafından yürütülen N.A.R. projesi kapsamında öz denetim konusunda desteğe ihtiyacı olan çocuklarla yapılan grup çalışmalarının yürütülmesinde aktif rol almıştır. Uzmanlık eğitimi boyunca Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Psikiyatri Servisi’nde kalan hastalarla bireysel ve grup görüşmeleri yürütmüş, bilimsel çalışmalara destek vermiştir. Psikiyatri polikliniğinden yönlendirilen hastalarla bireysel terapi seansları yürütmüştür.
2015 yılından itibaren AYNA Eğitim Ve Psikolojik Danışma Merkezi’nde çocuk, ergen ve genç yetişkinlerle çalışmaktadır. Çocuk ve ergenlerle okul ve öğrenme sorunları, duygusal sıkıntılar, davranış problemleri ve sınav kaygısı gibi alanlarında çalışmaktadır. Yetişkinlerle; ilişki ve iletişim, duygusal zorluklar, kaygı alanlarında çalışmaktadır.
WISC-IV, WISC-R, CAS (Bilişsel Değerlendirme Sistemi), Frostig Görsel Algı Testi ve Bir İnsan Çiz testlerini uygulamaktadır. Yrd. Doç. Murat DOKUR tarafından verilen Aile ve Çift Terapisi Eğitimi’nin 3 yılına devam etmektedir.
Türk Psikologlar Derneği üyesidir.
Üniversite eğitimini, (1983-1987) Marmara Üniversitesi “Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik “ bölümünde tamamlamıştır. Yüksek lisansını (1988-1991) , İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Onkololoji’de “Psiko-Sosyal Onkoloji ve Eğitim” bölümünde bitirmiştir. Master eğitimi süresince kanserli hastalarla bireysel ve grup deneyimleri gerçekleştirmiştir.
Psikososyal servis kurma ve etkinliğini araştırma üzerine çalışmalarda bulunmuştur. Programı; akciğer kanserli hastalarda anksiyete ve depresyon düzeyini araştırdığı tezi ile bitirmiştir. 1994-2000 yılları arasında İ.Ü Psikoloji Bölümünün doktora programına kabul edilmiştir. “Gençlerin Aileleri ile İlgili Yapıtaşlarının Araştırılması” tezi ile doktor unvanını almaya hak kazanmıştır.
1991-1999 yılları arasında önce Abdülkadir Özbek ile başladığı psikodrama eğitimini IPI ile tamamlayarak mezun olmuş ve “Psikodramatist” unvanını almıştır. Çocuk Psikodraması (2007) ve Bireysel Psikodrama (2008) eğitimlerini de tamamlamıştır. 2008-2009 yılları arasında EMDR I ve II (Dr. Ehud OREN) eğitimlerini almıştır. EMDR’a ek olarak EMDR ve Kompleks Travma: Müdahaleler ve Teknikler(Dr. Jim Knipe, 2010), Travma ve Dayanıklılık (Dr. Ellen Pulleyblank, 2010), EMDR Terapistinin El Çantası (Dr. Marilyn Luber, 2011), Kompleks Travma Tedavisinde EMDR Terapisi (Dr. E.C. Hurley, 2015), EMDR ile Yetişkinlerde Bağlanma Sorunları Üzerine Çalışmak (Dr. Ayşe Bombacı ve Uzm. Psk Asena Yurtsever, 2017) ve Gebelik ve Doğum Dönemi Sorunları için EMDR Çözümleri ( Doç. Dr. Önder Kavakçı, 20018) eğitimlerini tamamlamıştır. 2014’te başlayan ve 3 yıl süren Satir Dönüşümsel Sistemik Çift Ve Aile Terapisi Eğitimi (Sibel Erener ve Kathlyne Maki-Bannen, 2013-2016) eğitimini tamamlamıştır. Ayrıca MEB Onaylı Aile Danışmanlığı Sertifikası (Sibel Erener ve Kathlyne Maki-Bannen,2014-2015 ve 464 saat) bulunmakta olan Eray Gottman Couples Therapy (A Research Based Approach) Level l, (Dr. John and Julıe GOTTMAN, 2010) eğitimini tamamlamıştır.
1991-2000 yılları arasında İ.Ü Psikoloji Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmış ve hem sosyal psikolojiye giriş, kişilik kuramları gibi dersler vermiş hem de üniversitenin danışmanlık merkezi olan Pembe Ev’de danışan görmeye devam etmiştir (Bireysel psikoterapi ve grup terapisi uygulamaları). 2000-2002 yılları arasında Rumeli Tanıtım (Star Tv) ve Rumeli Telekom (Telsim) gruplarında İ.K. Departmanında Eğitim Uzmanı olarak kendi hazırladığı Grup Terapisi yönelimli eğitim çalışmasını hazırlayıp uygulamıştır. 2007-2009 arası İstanbul Nöropsikiyatri Hastanesinde Poliklinik hastaları ve yatan hastalarla bireysel ve grup terapisini yürütmüştür. Yatan hastaların haftalık Grup Terapisi seanslarını 2 yıl boyunca oluşturup, yönetmiştir.
2009 yılından itibaren AYNA Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nde yetişkin bireyler, çiftler ve ailelerle çalışmaktadır. Ayrıca Grup Terapisti olarak çeşitli grup çalışmalarını planlayıp yönetmektedir.
EMDR Derneği üyesidir.
Yetişkinlerle Çalışırken: İlk görüşmelerde, sorunun tanımlanmasına, ihtiyaçlara ve beklentilere odaklanılır. Görüşme sıklığı ve çalışma kuralları belirlenir. Uzman gerekli gördüğü durumlarda (tanımlanan sorun kendi uzmanlık alanı dışında kalıyorsa) danışanı başka bir uzmana yönlendirebilir. Eğer danışanın medikal destek alması gerekiyorsa uzman bir psikiyatriste yönlendirir. Psikiyatrist ile işbirliği halinde çalışmayı tercih eder ve danışan ile birlikte çalışma koşullarını yeniden düzenler.
Çift ve Ailelerle Çalışırken: Görüşmelere çiftin birlikte katılmasına özen gösterilir. İlk görüşmelerde sorun yeniden tanımlanır, beklentiler ve ihtiyaçlar belirlenir, görüşme sıklığına karar verilir ve çalışma kuralları konuşulur. Uzman süreç devam ederken ihtiyaç duyarsa (sorunun çözümüne hizmet edeceğini düşünürse) çift ile ayrı ayrı görüşmeler de yapabilir. Gerek görüldüğünde çiftin çocukları veya etki alanındaki diğer aile üyeleri de kısa süreli sürece dâhil edilir.
Aile ile çalışırken: Sorunun çözümüne en yüksek katkıyı sağlayacak şekilde belirlenmiş bazı kurallar vardır. Bu kurallardan biri, görüşmelerin başlangıcından itibaren çiftlerden birinin uzmanla diğerinden habersiz görüşme yapmasının tercih edilmemesidir. Bu kurallar ilk seansta konuşulur ve üzerinde anlaşmaya varılır.
İlk görüşme uzmanlarımızın çalışma yaklaşımına göre iki farklı şekilde yapılabilir. 1. İlk görüşme, çocuk olmaksızın Anne-Baba ile birlikte yapılır, ebeveynlerden birinin herhangi bir nedenle gelemediği durumlarda ilk görüşme tek ebeveynle gerçekleştirilir, diğer ebeveyn ile de ayrı görüşme yapılması önerilir. İlk görüşmede çocuk ile ilgili ayrıntılı bilgi alınarak sorun yeniden tanımlanır ve ebeveynlerin beklentileri belirlenir. 2. İlk görüşmeye Çocuk, Anne, Baba birlikte alınır, sorunun tanımı yapılır ve beklentiler belirlenir. Sonraki 3 veya 4 görüşme sadece çocukla yapılır. Çocukla yapılan çalışmalar tamamlandığında (bazen çocuk ile daha uzun çalışmak, farklı testler yapmak gerekebilir, böyle bir durum olduğunda uzman aileye bilgi verir) sıra aile görüşmesine gelir. Aile ile yapılan görüşmede elde edilen bulgular aile ile paylaşılır ve değerlendirme yapılır. Değerlendirme toplantısında çocuk ile çalışmaya devam edilip edilmeyeceğine, devam edilecekse nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine karar verilir.
Ergenlerle Çalışırken: İlk görüşmenin anne ve baba ile birlikte yapılması tercih edilir. Çünkü ebeveynlerden gencin doğum öncesi, doğum ve gelişim hikâyesinin alınması gerçek sorunun anlaşılması için önemlidir. Genç, anne ve babayla yapılan bu görüşmelere eğer isterse katılabilir. Gencin de katıldığı bir aile görüşmesi yapılıyorsa gencin hatırlamadığı hikâyesi alındıktan sonra kurumumuza geliş nedeni anne, baba ve genç tarafından ayrı ayrı alınır ve tanımlanır. Görüşmelerin devamı için izlenecek yol belirlenir. Bu görüşmeden sonra genç ile yalnız görüşülür. Ergenlerle çalışırken bazı detaylara dikkat edilir. Ebeveynlerle görüşmeler bazı kurallara göre yapılır. Öncelikle gencin bilgisi olmadan anne ve babaya bilgi verilmez, süreç devam ederken aile görüşmesi yapılması gerekiyorsa bu görüşmelerde gencin olmasına özen gösterilir. Genç bu görüşmelerde bulunmak istemezse aile görüşmesi yapılmadan önce ve aile görüşmesinden sonra genç bilgilendirilir. Bazı durumlarda genç başından itibaren destek almayı reddedebilir ve gelmeyebilir. Böyle durumlarda sadece aile ile görüşülerek destek sağlanabilir.
Bebeklik dönemi, çocuğun kişiliğinin temellerinin atıldığı dönemdir. Genellikle çocuk günlük yaşamda veya okulda belirgin sorunlar yaşayıncaya kadar çocuğun gelişimsel gecikmeleri fark edilemeyebilir.
Merkezimizde, bebeklerin bilişsel, motor (hareket), sosyal, dil ve duygusal gelişimi 15 günlükten itibaren çeşitli test ve ölçüm araçları aracılığıyla değerlendirilir. Bu değerlendirmelerden sonra, anne babalara bebeğin gelişimiyle ilgili bilgi verilir ve çocuklarının gelişimini desteklemeleri yönünde öneriler sunulur.
Merkezimizde bebeklere ve ailelerine;
Kişiliğin yapılandığı, yetişkinlik yaşamındaki davranışların belirlendiği çocukluk döneminde; çocukların yaşadığı duygusal, davranışsal problemlerin bir uzman tarafından değerlendirilmesi önemlidir.
Akademik gelişimin yanında sosyal ilişkilerin de önem kazandığı okul döneminde; çocukların bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimleri çeşitli psikolojik değerlendirme ve ölçme araçlarından yararlanılarak değerlendirilmektedir. Uygulanan standart ölçekler ve projektif değerlendirme araçlarıyla elde edilen bilgilerle, çocuğun yaşadığı probleme yönelik aileden de destek alınarak, bireysel danışmanlık hizmeti sunulmaktadır.
Merkezimizde Okul Öncesi ve Okul Döneminde;
ÇOCUKLARLA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR
FİLİAL OYUN ÇALIŞMASI
Çocuğunuzun iç dünyasını anlamanın etkili bir yolu,
Filial oyun ile çalışma, çocuk ve aile ile ilgili yaşanan güçlüklerin yatışmasını sağlayan, anne baba çocuk ilişkisini vurgulayan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımda, anne baba çocuk ilişkisinin güçlendirilmesi amaçlanır.
Filial oyun ile çalışma, yaklaşımında anne babalar çocuklarıyla özel oyun çalışmaları yürütmeyi öğrenirler. Anne babaların öğrenme sürecinde, uzman onlara bilgi verir, onların oyunlarını gözlemler ve onlara destek verir, ayrıca çocuklarının oyun yoluyla ifade ettiklerini anlamalarına yardımcı olur.
ANNE BABA PSİKODRAMA GRUBU
Çocuklarla kurduğumuz ilişkinin niteliği şimdi ve ileri ki yaşlar için çok önem taşır.
Aile içi ilişkilerin, anne baba rollerinin çocuklar üzerindeki etkilerini anlamak ve çalışmak daha bilinçli bireyler yetiştirebilmek için çok önemlidir.
Tüm bu konularda yapabilecekleri düşünmek üzere merkezimizde “anne baba psikodrama” grup çalışması yapılmaktadır.
Ergenlik, her bireyin çocukluk döneminden yetişkinlik dönemine geçerken yaşadığı, hızlı bir büyüme, gelişim ve değişimin gözlendiği önemli bir dönemdir. Çocuğun bireyselleşmeye doğru yürüdüğü bu süreçte bedensel, ruhsal ve sosyal farklılaşma hem çocuğun hem ailenin uyum sağlama ihtiyacını doğurmaktadır. Bazı durumlarda, ailedeki bu değişim anne babanın ve ergenin ilişkilerini olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Bu nedenle, anne babalar ve ergenler ne yapabileceği konusunda yardım almaya ihtiyaç duyabilir.
Bu amaçla, merkezimizde ergenlere yönelik;
LİSE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK ETKİLEŞİM GRUBU
Liseye ilk gidilen yıllarda okulda, arkadaşlık ilişkileri veya günlük hayatta aile ilişkileri vb. konularda yaşadıkları zorlukları yaşıtlarıyla birlikte ele alabilmeleri amacıyla 9. 10. ve 11. sınıflara yönelik gruplar ile çalışılmaktadır.
Grupta katılımcıların duygu, değer ve tutumları üzerinde durulur, her birinin davranışsal amacının geliştirilmesi sağlanmaya çalışılır. Bu süreçte katılımcılar kendilerini üzen konuları tartışır, davranışsal amaçlarını saptar, gerekli sosyal becerileri kazanır, yeni davranışlar öğrenir ve kişiler arası ilişki kurma becerilerini yaşantı yoluyla zenginleştirir.
Genç yetişkinlik, ergenlik ve yetişkinlik dönemleri arasında bir geçiş evresi olarak değerlendirilir. Bu dönemde yaygın olarak kişinin kendisi ile toplum arasında fikir ayrılıkları yaşanabilir. Kişi önündeki seçenekler karşısında bunaldığını, bütün bunların fazla boğucu geldiğini hissederse, seçenekleri azaltmak ve gerçekten ne istediğini keşfedebilmek için bireysel desteğe ihtiyaç duyabilir.
YETİŞKİNLİK
Yetişkinlik fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişimin tamamlandığı dönem olarak değerlendirilebilir. Genel olarak; eğitim hayatının bitmesi, tam zamanlı bir işe girme ve evlenerek bir aile kurma süreci olarak tanımlanabilir. Bütün bu süreçlerde kişi, dönem dönem bazı güçlüklerle karşılaşılabilir ve bu durumları yönetebilmek için bireysel desteğe ihtiyaç duyabilir.
YETİŞKİNLERLE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR
DUYGUSAL ZEKA
Duygusal Zekâ; kişinin kendi duygularını anlaması, başkalarının duygularına empati beslemesi ve duygularını, yaşamını zenginleştirecek biçimde düzenleyebilme yetisidir. Buna göre, bireyin hayattaki başarısı kendi duygularını dengeleyebilme ve yönetebilme başarısına bağlı olmaktadır. Süreç boyunca kişinin duygusal zekâsını kullanma becerisi üzerinde çalışılır.
ÇİFTLERLE ÇALIŞMA
Çiftler için aralarında sorun olan durum her iki tarafında zedelendiği ve duygusal yoğunluğun arttığı bir ortam yaratacağı için birbirlerinin bakış açılarını anlamakta zorlanmalarına neden olur. Çift uzmanı, çiftlerin sorunlarını net bir biçimde görebilmeleri ve birbirlerini anlamalarına yardımcı olmayı amaçlar.
Çift uzmanı çiftlerin kendi çatışmalarının kısır döngüsünü keşfetmelerine, farklı açıdan bakabilmelerine ve çözüm ile ilgili farklı becerileri kazanmalarına yardımcı olur.
KRONİK RAHATSIZLIKLAR
KANSER İLE YAŞAMA VE BAŞA ÇIKMA (HASTA VE AİLELERİ İLE ÇALIŞMA)
Kanser sadece vücudu fiziksel olarak değil kişinin tüm varlığını tehdit eden psiko-sosyal bir hastalıktır. Kanser hastalarında ortaya çıkan bireysel krizler ve psikiyatrik komplikasyonlar hastanın tedaviye olan uyumunu bozar. Yaşam kalitesini düşürür. Bu durum hastalığın seyrini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu sebeple merkezimizde kanser hastalarına ve hasta yakınlarına yönelik bireysel destek verilmektedir.
GRUP PSİKODRAMASI
Psikodrama, katılımcıların istedikleri herhangi bir yaşantıyı rol alarak sahneleyip canlandırdıkları bir grup çalışması tekniğidir.
Bu teknikle katılımcılar; kurallar, eşitlik ve gizlilik ilkeleri ve paylaşımlarla oluşturulan güven ortamında kurumda yaşadıkları zorlukların veya kişisel problemlerinin üzerinde çalışabilirler.
Yetişkinlik ve yaşlılık arasındaki sınır çok belirgin olmamakla birlikte genel eğilimde emeklilikle başlayan dönemi genç yaşlılık olarak tanımlanabilir. Bazı fiziksel ve bilişsel rahatsızlıkların oraya çıkması ve yaşanan ilişkilerdeki kopukluklar bu dönemdeki kişiler için önemli bir değişim yaratabilir. Birey, içinde bulunduğu durumu yönetmek için bireysel destek alma gereksinimi hissedebilir.
Çalışıyorum çalışıyorum olmuyor.
Sınavlarda çok heyecanlanıyorum.
Çok uğraştım ama ya yapamazsam?
Bunca yıldır çalışıyorum. Birkaç saatte yapılan sınavda ya istediğim gibi olmazsa?
Bunlar sınava girecek olan, yarışmalara katılan veya kısıtlı bir zaman içerisinde belirli bir performans sergileyecek olan bireylerin ortak kaygılarından. Yaşanan kaygı düzeyi sınav hazırlık sürecini etkilerken sergilenen performansın düşmesine sebep olabiliyor.
PERGEL, EMDR, Bilişsel Davranışçı Terapi ve Sanat Terapisi yaklaşımlarının entegrasyonu ile 6-12 seanslık bireysel görüşmelerle öğrencinin sınav kaygısını kontrol altına almasını ve maksimum performansa ulaşmasını hedefliyor.
PERGEL Programı şunları amaçlıyor:
Bireyin kişilik yapısını belirleme ve kaygı düzeyini ölçme
Sınav sırasında oluşan olumlu/olumsuz otomatik düşünceleri saptama ve işe yaramayan düşüncelerden uzaklaşmayı sağlama
Duyguları kontrol altına alma
Öğrenciye kendisine en uygun verimli çalışma alışkanlıkları kazandırma
Sınav esnasında kullanabileceği stratejiler belirleme
Sınav hazırlık sürecinde tüm çevresel etmenleri ve alışkanlıkları doğru biçimde düzenleme
Sınav koçluğu ile öğrenciye eşlik etme
Gençlerin okul hayatından iş hayatına geçiş sürecinde ilgi, yetenek, becerilerini bireysel ve çevresel kaynaklarla destekleyerek kariyer planlamasını doğru biçimde yapmasını hedefler. Sanat terapisi ve Gestalt yaklaşımından faydalanarak 6-8 oturumluk grup çalışması yapılır. Bu çalışmada katılımcıların;
Bireyler yaşamları boyunca kendilerini etkileyen farklı olaylarla karşılaşmaktadır. Bu olaylar karşısında bazen sakin kalarak yeni duruma uyum sağlayabilecekleri yöntemler geliştirmektedir. Bazen de yaşam dengeleri bozulmakta ve çözüm bulmakta zorlanmaktadır.
Kriz yönetimi eğitimi ve kriz ekipleri yetiştirme programı, yaşanan bir kriz nedeniyle bireylerde oluşan kırılmaları onarmak, başa çıkma mekanizmalarımızı güçlendirmek, yeni duruma uyum sağlamayı kolaylaştırmak amacıyla hazırlanmıştır.
Kriz müdahale ekibi: Kurumun çeşitli birimlerinde çalışan gönüllü personelden oluşturulan ekip/ekipler, kriz planı hazırlamak, kriz durumlarında personele ilk psikolojik destek çalışmalarını yürütmek için eğitilirler.
Eğitim;
Eğitim; bilgilendirme, psikodrama tekniği ile canlandırma, grup oyunları ve uygulama çalışmaları ile yürütülür.
Süreç: 24 saat temel eğitim + 6 saat izleme, değerlendirme ve süpervizyon şeklinde planlanabilir.
Characterix bireylerin davranış kalıplarını, imkân ve potansiyellerini, olaylar karşısındaki davranış ve tutumlarını analiz ederek, kişilik tiplerini ortaya çıkarır. Dokuz mizaç modeli temel alınarak, kişinin potansiyellerini nasıl ve ne ölçüde kullandığı, doğal yetkinlikleri ve stres halinde sergiledikleri davranış kalıplarını ortaya koyar.
CharacterIX, Enneagram metodolojisi üzerine inşa edilen yeni nesil bir kişilik envanteridir. Kurumların ihtiyaçlarına uygun adayları işe alma süreçlerinde kullanıma uygundur. Aynı zamanda çalışanları, potansiyellerine uygun pozisyonlara yerleştirme konusunda da oldukça işlevsel şekilde kullanılmaktadır.
Kişilik özelliklerini belirlemede en çok kullanılan envanterlerden biri olan MMPI kurumlarda da sıkça tercih edilmektedir. Kişilik yapısını 10 farklı alt test yoluyla değerlendirmektedir.
Kurumların ihtiyaçlarına uygun adayları işe alma süreçlerinde kullanıma uygundur. Aynı zamanda çalışanları, potansiyellerine uygun pozisyonlara yerleştirme konusunda da oldukça işlevsel şekilde kullanılmaktadır.
Bireyler yaşamları boyunca kendilerini etkileyen farklı olaylarla karşılaşmaktadır. Bu olaylar karşısında bazen sakin kalarak yeni duruma uyum sağlayabilecekleri yöntemler geliştirmektedir. Bazen de yaşam dengeleri bozulmakta ve çözüm bulmakta zorlanmaktadır.
Kriz yönetimi eğitimi ve kriz ekipleri yetiştirme programı, yaşanan bir kriz nedeniyle bireylerde oluşan kırılmaları onarmak, başa çıkma mekanizmalarımızı güçlendirmek, yeni duruma uyum sağlamayı kolaylaştırmak amacıyla hazırlanmıştır.
Kurumlarda anlaşmazlık yaratan durumlar çatışmalara neden olmakta ve kurumsal işleyişi olumsuz etkilemektedir. Bu tür çatışmaları en aza indirgemek için çalışanlara sağlıklı çözüme ulaşmayı sağlayan yöntem ve becerilerin kazandırılması gerekmektedir.
Çatışma ve problem çözme becerileri eğitimi ile çalışanların kişisel tarzlarını ve etkilerini fark etmeleri, değişik yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır. Bu eğitim programı aynı zamanda çalışanların karar verme ve problem çözme tekniklerini de öğrenmelerine katkı sağlamaktadır.
Bireyin var olan iletişim potansiyelini iş ortamında yaratıcı ve etkin biçimde kullanma becerisini geliştirmesi ve desteklenmesi amaçlanmaktadır. Buna yönelik olarak; kurumun amaçları ve hedefleri doğrultusunda etkili bir iletişim ortamının sağlanması, bireyin kendi iletişim tarzını sözlü ve sözsüz mesajlar düzeyinde fark etmesi ve çalışma ortamında bireysel sorumlulukların farkına varılması ve uygun tutumların kazandırılması çalışmaları yapılmaktadır.
Duygusal zeka, bireylerin öncelikle kendi duygularını anlayabilme, empati kurabilme, motivasyon artırma ve özgüven duygusunu geliştirme olanağı tanıyan bir kavramdır. Duygusal zekâsı yüksek olan bireyler, aile ve sosyal çevrelerinde iyi ilişkiler kurabilen, başarıyı daha kolay yakalayabilen, daha fazla üretebilen ve kariyerinde daha hızlı yükselebilen kişilerdir.
Duygusal zekâ kapsamında verilecek eğitimle çalışanların kendi ve başkalarının duygularını tanıması, kendisini harekete geçirebilme, ilişkilerde ve ilişkiler içinde duyguları iyi idare edebilme yeteneğini geliştirmeyi sağlayacak donanımları kazanması amaçlanır.
Her kademe yönetici ve yönetici adaylarına liderlik ve koçluk kavramlarının öneminin anlatılması ve özgün çözümler üretebilir ve işlerinde uygulayabilir noktaya gelmelerinin sağlanması amaçlanmaktadır.
Çalışma hayatı tüm yaşamımızın merkezine oturduğu günümüzde “mutlu çalışan” olmak ütopya gibi görünse de, bir insanın işinde mutlu olabilmesi, mutlu çalışanlarla dolu bir işyeri psikodrama ile imkânsız olmaktan çıkmaktadır.
Bu eğitim programı ile başta insan kaynakları olmak üzere, orta kademe tüm yöneticilerin psikodrama yöntemi ile tanışması ve psikodrama yöntemini uygulayabilmesi ve bununla beraber kurumun mutlu çalışanlara ulaşma yolunun açılması amaçlanmaktadır.
Okullarda hemen her yaş grubunda farklı türlerine rastlanan “zorbalık” konusunda öğretmenleri ve okulda çalışan bütün görevlileri bilgilendirmek amaçlanmaktadır. Eğitim 2 bölümden oluşmaktadır. Öncelikle okulda çalışan bütün görevliler zorbalığı fark etmek ve etkili müdahale yöntemleri hakkında bilgilendirilir. Sonrasında ise öğrencileri zorbalıkla mücadeleye dâhil edici bir program hazırlanır.
Farklı grupların ihtiyaçlarına yönelik-ebeveyn, aile bireyleri, bakım verenler, öğretmenler- yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Bu çalışmalarda dinleyicilerin aktif olarak katılımı sağlanarak yaşadıkları gelişimsel krizleri anlamalarına ve daha da önemlisi sağlıklı bir şekilde yönetebilmelerine olanak sağlayacak ipuçları sunulur. Böylece yetişkinlerin çocukların gelişimi ilgili yetkin hissetmeleri amaçlanır.
Yaşanan olumsuz olaylarla başa çıkmak için hepimizin kendine has yöntemleri var. Bazıları çok işlevsel, bizi gerçekten o sıkıntılı durumdan çıkarmakta yardımcılar, bazıları ise bizi o kadar da rahatlatmıyor. En önemlisi ise bazı kaynaklarımızın farkında bile değiliz. İçimizde gizliler, keşfedilmeyi bekleyen hazineler gibi bekliyorlar. Bu çalışma ile içsel kaynakların fark edilmeleri ve sıkıntılı anlarda daha kullanılabilir ve ulaşılabilir olmaları hedeflenmekte.
EMDR (Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme) travmatik anıların tedavisi için geliştirilmiş bir bireysel görüşme tekniğidir.
EMDR, travmanın beyinde yarattığı fizyolojik sıkıntıyı gidermede etkin olmaktadır. EMDR tamamlandığında beyin kişinin başa çıkamadığı donmuş halde duran anıya ait çarpıtılmış algılamaları (düşünce, inanç, duygu, anlamlar) içinde yaşanılan zamana ait pozitif bakış açısıyla değiştirmesini sağlar.
ÇOCUKLARDA EMDR
EMDR (Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme) travmatik anıların tedavisi için geliştirilmiş bir bireysel görüşme tekniğidir.
EMDR, travmanın beyinde yarattığı fizyolojik sıkıntıyı giderme de etkin olmaktadır. EMDR tamamlandığında beyin kişinin başa çıkamadığı anıya ait çarpıtılmış algılamaları (düşünce, inanç, duygu, anlamlar) içinde yaşanılan zamana ait pozitif bakış açısıyla değiştirmesini sağlar.
Çocuk ve Ergenlik dönemindeki gençlerle çalışırken renkler, resimler ya da hikayeler kullanılarak, onları rahatsız eden olumsuz yaşam deneyimlerinin etkisini azaltmak amaçlanır. Çocukların yaşları küçüldükçe çalışmaya anne, babalar da dahil edilebilmektedir.
Fobiler, korkular, travmatik deneyimler, öfke kontrolü, takıntılar EMDR’la çalışılan konulardan bazılarıdır.
EMDR ve MİGREN
Migren atakları yaşayan kişilerde genellikle geçmiş travmatik olayların etkisi olduğu görülmektedir. Acı veren bir baş ağrısının yanı sıra kişilerin hayat kalitelerinin düşmesine, iş hayatında, aile hayatında, aile içi ilişkilerde ve sosyal ilişkilerde bozulmalar yaşamasına, üretkenliğinin ve veriminin azalmasına neden olur.
Merkezimizde migren teşhisi almış kişiler ile EMDR yöntemi ile çalışılmaktadır.
Danışanla karşı karşıya geldiğimde ilk adımım ilişki kurmaya yönelik olur. Bendeki tüm teorik alt yapıyı bir süreliğine kenara bırakarak öğrenmeye çalışırım henüz bilmediğim hikâyesini. Sadece ona odaklanırım, dinlemeye başlarım. Anlattıklarının bende yarattıkları var bir de. Hem onu dinliyorum, hem çağrışımlarımı. Bazen bende neler olduğunun farkına bile varmam, sadece onu dinlediğimi zannederim, nasıl da yanılırım. Hem danışanımı dinleyeceğim, hem kendimi. Hem danışanımı anlayacağım, hem kendimi. Hem ona odaklanacağım, hem kendime. Ki ayırt edebileyim benimkilerle, onunkileri. Böylece sadece ona yararı olacak soruları sorabileyim, sadece onun için çalışabileyim. Çok kolay gibi gelebilir, değil. Terapötik iletişim kurmak o kadar da kolay değil. Oysa tüm yaklaşımların temeli ve en çok göz ardı edileni. Bildiğimizi zannetmekten kaynaklanıyor ne yazık ki.
Bu çalışmada bildiğimizi zannettiklerimize bakacağız. Bildiğimiz ama uygulayamadıklarımıza dokunacağız. Henüz tanışmadıklarımızla tanışacağız. Danışanımıza odaklanırken kendimize de kulak vermeyi çalışacağız. Seans ortamını yapılandırmayı deneyimleyeceğiz.
Öğreneceklerimiz:
Nasıl Yapacağız?
Eğitimin Süresi
Toplam 100 saat. Teori kısmı 80 saat kadar, süpervizyon kısmı 20 saat. Her şey yolunda giderse bazı konuları bir araya gelerek çalışacağız. Katılım Koşulları: Psikologlar, psikolojik danışmanlar, psikiyatristler, psikiyatri hemşireleri, aile danışmanları, sosyal hizmet uzmanları, uzman psikologlar, klinik psikologlar, çift ve aile terapistleri ve bu alanlarda yüksek lisans yapan öğrenciler
Bu eğitimde hedef; danışmanların danışma ortamında yaşanan zorluklarla baş etmeyi öğrenmeleri, kendi ihtiyaç ve motivasyonlarının danışma ortamına etkilerini fark etmeleri, etkili yardım edici ilişkiler geliştirmeleri ve danışma ortamının yapılandırılmasında deneyim kazanmalarıdır (Süre:100 saat).
Bu eğitim; okullarda çalışan psikolog ve psikolojik danışmanların meydana gelen kriz durumlar karşısında öğrencilerine yapacakları “ilk müdahale” becerisinin kazandırılmasını amaçlamaktadır (Süre: 30 saat).
Bu eğitimin; bireyin bir grup çalışmasının planlanmasından başlayarak, sürecin yürütülmesi ve sonlandırılmasına kadar her aşaması lider, grup üyeleri ve grup açısından değerlendirerek o grubu yönetecek beceriyi kazandırmayı amaçlar (Süre: 60 saat).
Eğitimde, çocuklarla çalışan uzmanların, çocukların dikkat ve öğrenmeyle ilgili yaşadığı zorlukları fark ederek bunlara yönelik bireysel eğitim programı oluşturma ve uygulama becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır (Süre:8 saat).
Bu eğitimin amacı, çocuklar, gençler ve ebeveynleriyle çalışan uzmanların ailenin işlevselliğini desteklemek ve ailede değişimi yaratabilmek için kullanacağı sistemik müdahalelerin rol oynama tekniğiyle kazandırılmasıdır (Süre: 15 saat).
Ne yazık ki zorbalık okul hayatı bitince geride bırakabildiğimiz bir deneyim olmuyor. İş hayatında, birlikte çalıştığımız meslektaşlarımız ya da müdürlerimizin bizi zaman zaman psikolojik olarak zorladığı anlar yaşayabiliyoruz. Başka bir boyutuyla yönetici olarak böyle zorlukların yaşanmaması için uğraşıyoruz. Bu süreçlerde kurumlarda mobbing farkındalığının artması önemlidir. Bunun için yapılan bireysel veya grup çalışmaları sayesinde kurumlarda mobbingin önüne geçmek ve mutlu çalışma ortamını sağlamak amaçlanmaktadır.
İstanbul Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik ve İngilizce Öğretmenliği bölümlerinden çift ana dal öğrencisi olarak mezun oldu. Bremen Üniversitesi Psikoloji eğitim fakültesinde lisans eğitiminin üçüncü yılını Kültür ve Grup Dinamikleri üzerine yaptığı proje ile tamamladı. 2011’de Fulbright Bursiyeri olarak Amerika Kaliforniya Üniversitesi’nde bir yıl boyunca Dil Asistanı olarak çalışıp farklı kültürlerde dil öğrenimi ve psikolojik dinamikleri üzerine geliştirdiği proje çalışmalarını Asya ve Avrupa Kıtası temsilcisi olarak Beyaz Saray’da yapılan röportajda paylaşma deneyimini yaşadı. Eğitimdeki psikolojik dinamikler üzerine çalışma ilgisi onu Marmara Üniversitesi’nde ‘’Dil Öğretimi ve Öğreniminde Özyeterlilik‘’ tezi ile yüksek lisansını tamamlasına yönlendirdi.
Öğrenme süreçlerinde etkin olan psikolojik dinamiklerin iyileştirilmesinde terapötik eylem metotlarının kullanımına yönelik ilgisi sayesinde Psikodrama ile yolları kesişti. 2018’de İstanbul Psikodrama Enstitüsünden aldığı Co-Psikodramatist’lik yetkinliği sayesinde, çeşitli yurt içi ve yurt dışı projelerde ve oluşumlarda yaşantı grupları, toplumsal iyi oluş atölyeleri, ve destek gruplarındaki psikoterapi yolculuğunda deneyim kazandırdı.
Sanata olan ilgisi onu yaratıcı ifadenin dans ve hareketle birleşen gücüne ve daha da geniş boyutta Dışavurumcu Sanat Terapisine yönlendirdi. 2021 itibari ile İsviçre’de bulunan European Graduate School’da Dışavurumcu Sanat Terapisi, Çatışma ve Barış İnşası Bölümü Doktora Programı öğrencisidir.
2006’dan bu yana öğretim görevlisi olarak İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Öğrenci Motivasyon Merkezi, Profesyonel Gelişim Merkezi ve Müfredat Geliştirme bölümlerinde çalışıp öğrenci ve öğretmenlere kaygı, stres yönetimi, motivasyon, grup kohezyonu, kapsayıcılık ve liderlik konularında bireysel ve grup çalışmalarında eşlik etmiştir. Aynı zamanda MEF Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümünde ‘Program Geliştirme’ ve ‘Sanat Terapisi Uygulamaları’ dersini vermektedir.
AB Erasmus Plus gençlik ve sosyal gönüllülük projelerinde dışavurumcu sanatların uygulamaları ve etkisi üzerine çalışmalar yürütmektedir. Akademik ve mesleki hedeflerin yanı sıra gençlerin iyi oluş ihtiyaçlarının ele alındığı çeşitli yurt içi ve Erasmus Plus Gençlik Projeleri başlığı altında hem ulusal hem de uluslararası birçok projede genç yetişkinlerin kendilerini keşfetmelerinde eğitim lideri ve eğitici eğitmeni
olarak gruplarda kolaylaştırıcılık yapmakta ve bu anlamda onlara destek olacak profesyonellerin eğitiminde aracılık etmektedir.
Seminer ve Grup Çalışmalarından Bazıları:
Dışavurumcu Sanatlar Eşliğinde Liderlik Çalışmaları, Okul ikliminde Empati ve Aktif Dinleme Becerileri, Dışavurumcu Sanatlar yoluyla Alternatif Eğitim: Yaratma Eylemi, Yaratıcılık Çalışmaları, Tango ve İletişim, Tango ve Eril&Dişil Enerjinin Farkındalığı, Sanat Eşliğinde Çatışma Çözme Becerileri,Sınav Kaygısı Grup Terapisi, Psikodrama ve Sosyodrama Yaşantı Grupları, Çocuk Psikodraması.