AĞLIYOR MUSUN?

AĞLIYOR MUSUN?

Çocuklar duygularını ifade etmekte yetişkinlere kıyasla daha iyi bir iş çıkarıyorlar. Sevindiklerinde mutluluklarını gözlerinden okuyabilirsiniz. Utandıklarını utanmadan ifade ederler, başları önde omuzları hafif çökük ama bir yandan da güvenebilecekleri birilerini arar gibi de etrafa bakarlar. Korktukları zaman bunu gizleme ihtiyacı duymadan güvendikleri yetişkinlerin yanına koşarlar. Onlara sımsıkı sarılırlar ve rahatlamaya çalışırlar. Üzüldükleri zaman gözyaşlarının akmasını engellemeye çalışmazlar. Onların duygularına çoğunlukla izin verilir. Bazen sakinleşmelerini hızlandırmak isteyen yetişkin müdahaleleri olsa da duygularını ifade etmeleri garip karşılanmaz.

Ancak söz konusu yetişkinler olduğunda durum ne yazık ki her zaman böyle değildir. Yetişkinler, özellikle çocukların yanında, olumsuz duygularını gizleme eğiliminde olurlar. Duygularının çocukları korkutacağını ya da üzeceğini varsayarlar. Bu durum özellikle üzgün oldukları ya da ağladıkları zamanlarda geçerlidir. Çocuklar fark edip “Neyin var?” diye sorduklarında, “İyiyim, yok bir şeyim. Yok canım ne ağlaması? Gözüm dalmış. Her şey yolunda. Tamam, yok bir şey dedim.” gibi cevaplar alırlar. Gelen cevap ve hisleri birbiriyle çelişir. Bu çelişki onları kaygılandırır. Kaygılanınca huzursuz olurlar ve karşılarındaki ebeveynden güvende hissetmelerine yardımcı olmasını beklerler. Ancak tam da o anda ebeveyn de üzgün olduğu için bu ihtiyacı karşılayamaz ve bir kriz kapıda beliriverir. 

Bu senaryonun alternatifi ne olabilir? Ebeveyn üzgün ya da kızgın olduğunu kabul edebilir. Kısaca sebepten bahsedebilir. “Şuan biraz üzgün hissediyorum. İşteki bir arkadaşım bana verdiği sözü tutmadı. Şimdi daha fazla çalışmam gerekiyor. İşim bitene kadar kendi kendine oynamana ihtiyacım var.” ya da “Arkadaşımın yaptığı davranışa kızdım, sakinleşmek için biraz sessizce burada oturmak istiyorum. İyi hissettiğimde oyun oynamak için yanına geleceğim.” ve en önemlisi “Teyzenle biraz tartıştık. Bu nedenle biraz üzgünüm. Evet ağlıyorum. Ama merak etme birazdan kendimi daha iyi hissedeceğim. Hani sen de geçen gün parkta üzülmüştün ve biraz ağlamıştın ama sonra geçmişti. Tıpkı onun gibi.”

Böylece çocuklar olumsuz duyguların da normal olduğunu, kabul edileceğini görmüş olurlar. Açıklama geldiği için gereksiz yere huzursuz hissetmezler. Ebeveynlerinden öğrendikleri sakinleştirme yöntemlerini ebeveynleri üzerinde deneme imkânı bulurlar.

 

1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı