AİLENİZİN EN YENİ ÜYESİ: KARDEŞ

AİLENİZİN EN YENİ ÜYESİ: KARDEŞ

Ebeveynler olarak ailenize yeni bir bireyi katmaya karar verdiniz ve çocuğunuza bir kardeş geliyor. Peki, doğuma kadar sizler ve çocuğunuz nasıl hazırlanmalısınız? Bebeğinizin doğumundan sonra sizleri aile olarak neler bekliyor?

 

Öncelikle kardeş kararını çocuğunuza bırakmamak iyi bir fikir olabilir çünkü çocuklar doğal olarak kardeşin gelmesiyle değişebilecek rutinleri, ailesine yepyeni bir birey gelmesinin neleri getireceğine dair çok da ileri görüşlü düşünemeyebilirler. Bu nedenle bir “oyun arkadaşı” gelecek heyecanıyla sizin “Kardeşin olsun ister misin?” sorunuza olumlu bakabilir fakat doğumundan sonra işlerin istediği gibi gitmediğini fark edince de “vazgeçtim, ben artık istemiyorum” gibi tepkiler alma olasılığınız bulunmakta. Bu nedenle ebeveynler olarak bu kararı sizin verdiğinizi ve bunu yaşına uygun bir şekilde çocuğunuza açıklamakla başlamak sağlıklı olacaktır.

 

Doğum Yaklaşırken Yapılabilecekler 

  • Çocuğunuzun, yeni bebeğin odası için eşya seçmesine yardım etmesine izin verebilirsiniz. Bu, özellikle iki çocuk yatak odasını paylaşacaksa önemlidir.
  • Çocuğunuzun bebeğe verebileceği yeni bir kitap veya oyuncak gibi özel bir hediye veya bebek odası için onun bir fotoğrafını koyabilirsiniz.
  • Bebek doğduktan ve eve geldikten sonra neler olacağı hakkında onunla konuşun. Yeni doğmuş bir bebeğin ağladığını, uyuduğunu, beslenmesi için anneye ihtiyacı olduğunu ve ihtiyacı oldukça bez değiştirmesi gerektiğini açıklayın. Büyük çocuğunuza, bebeğin çok fazla ilgiye ihtiyacı olmasına rağmen, onun için hala bolca zamanınız ve sevginizin olacağına dair güvence verin.

 

Çocuğunuz neler yaşayabilir?

Bir çocuğun yaşamına giren yeni bir kardeş hayatındaki en stresli olaylardan biri olabilir. Kardeş fikrine zaman içinde ne kadar hazır görünse ve siz onu ne kadar hazırlamış olursanız olun, eve gelecek yeni bebeğin varlığı doğal olarak gerginlik yaratabilir. Bu gerginliği çocuklar saldırganlaşarak, uyumsuz davranışlarla inatlaşma, iş birliğine yanaşmama ya da iyice ebeveynlerine tutunarak gösterebilirler. Kardeş haberini verdikten sonra çocuktan çocuğa değişmekle beraber genelde rastlanılan; heyecan, kıskançlık ve hatta kızgınlığa kadar çeşitli duygular olabilir. 

 

Duygularını sözel olarak tam ifade edemeyen daha küçük yaştaki çocuklar; parmak emmek, biberondan su içmek istemek, son zamanlarda tuvalete gitmeyi unutmak ve dikkatinizi çekmek için bebek gibi konuşmayı kullanmak gibi daha önceki davranışlara gerileyebilir. Doğumdan sonra ise anne ve bebeğin geçirdiği zamanın doğal olarak artmasıyla çocuklar da annelerine daha fazla yapışmak isteyebilir. Daha büyük yaştaki çocuklar duygularını sizi test ederek, yaramazlık yaparak, öfke krizleri geçirerek veya yemek yemeyi reddederek ifade edebilirler. 

 

Bu gibi durumlarda çocuğunuzla aynı hatta daha yüksek bir duyguyla karşılık verdiğinizde, örneğin istemeden de olsa öfkeyle bağırdığınız zaman, aslında tam da kaygılandığı durumun gerçekleşmesine ve sizlere daha da yapışmasına sebep olabilirsiniz. Aslında onun gözünden baktığımızda sizinle olan bağının kopabileceği duygusu bu şekilde pekişmiş oluyor. Bu noktada çocuğunuzun bu tür duygusal ihtiyaçlarını, kardeşiyle ilgili endişelerini gördüğünüzü ona göstermeniz ve ailenizin içinde dinamiklerin bir bebeğin gelmesiyle değişebileceğini fakat ona olan koşulsuz sevginizin azalmayacağının güvencesini vermeniz çok önemli.

Bu güvenceyi ve çocuğunuzun emin olmasını sağlamak zaman alacak, bu sırada öfkelenebilir ya da yorulabilirsiniz fakat karşınızda gerçekten sizi sadece kaybetmekten korkan biri olduğunu unutmayın.

1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı