BİR CÜMLE KAÇ FARKLI ANLAM TAŞIR?
Çocuk, ilk zamanlarında dokunma yolunu kullanarak dünyayla iletişim kurar.
Çocuklar duyu organlarına yatırımı içerdeyken yapmaya başladıkları için hayata dahil olduklarında etraflarında olup biten bütün yaşam olaylarını duyuları sayesinde takip eder. Özellikle anne kucağında geçen ve dokunmanın merkezde olduğu bir ilişki biçimi geliştirirler. Bu sayede bebekler annelerinin ve takiben babalarının ten sistemine duyarlı hale gelirler. Deri, sözcüklerin olmadığı zamanda hislerin ve düşünceleri taşınmasına aracılık eden bir taşıt haline gelir.
Çocuklar sözlü olmayan ipuçlarını takip eder.
Günler, haftalar ve aylar geçtikte bebekler büyür ve çocuk olur. Bu süre zarfında sözsüz olan iletişime kelimeler, tonlamalar ve yüz ifadeleri eklenir. Diğer bir deyişle çocuk hissederek öğrendiği her şeyi artık somut olarak görebilir hale gelmiştir. Bu durum hem işleri kolaylaştırır hem de zorlaştırır. Kelimeler, karşılıklı olarak iletişimi arttırsa bile çocuklar eskiden alışkın oldukları yöntemlerle de iletişim verileri toplamaya devam ederler.
Ağzımızdan çıkanla içimizden geçen aynı olmadığında hızlı bir şekilde çocuklarımıza yakalanırız. Ağzımızdan çıkan cümle artık sadece ağzımızdan çıktığı gibi değildir. Çocuk, o cümlenin diğer anlamlarını da görür, duyar ve yorumlar. Onlara kendimizi anlatmakta zorlandığımız her an ya da sözümüzü geçirmekte zorlandığımız her kriz çoğu zaman başka anlamlar taşıyan cümleler yüzünden olur.
Aman Dikkat!
- Çocuklar, beden dili okumak konusunda doktora yaparak dünyaya gelmiştir. Bu yüzden cümlelerimizdeki tutarsızlıkları hızlıca yakalarlar.
- İçinizden geçen ve dışarıda gözüken birbirinden farklı olduğunda yavaşlayın ve yeniden başlayın.
- Çocuğunuza kendinizi ifade etmek için en uygun sözcükleri kullandığınızdan emin olun.
- Söylediğiniz cümlelere verdiği tepkiyi anlamaya çalışın. Eğer ciddi bir uyumsuzluk varsa iletmek istediğiniz mesaj ona ulaşmamış olabilir.
- Gerçekten inanmadığınız bir konu hakkında çocuğu ikna etmeye çalışmayın, kendiniz bunu sakince ifade edebilir hale gelene kadar bekleyin.