BOŞANMA SONRASI ÇOCUKLARIN ARTAN YÜKLERİ

BOŞANMA SONRASI ÇOCUKLARIN ARTAN YÜKLERİ

Boşanma kararı alındıktan sonra altını en sık çizdiğimiz cümle “Partner olarak siz boşanıyorsunuz, ebeveyn olmaya devam edeceksiniz. Anne babalığın boşanması olmaz.”dır. Gün geçtikçe ebeveynler bu konunun ne kadar önemli olduğunu çok daha iyi anlıyor. Özellikle çocuğun yaşadığı evden ayrılan ebeveynler çocuklarına boşanma öncesinde ayırdıkları zaman kadar hayatlarında yer açmaya çalışıyorlar. Onları sık aramayı ihmal etmemeye dikkat ediyorlar ve hayatlarına dâhil olmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Özellikle velayetin eşit paylaşılmadığı ya da bir sebeple uzakta yaşayan ebeveyn söz konusu olduğunda tüm bu önemli noktalara özenmek zorlaşabiliyor. Ancak çocuğun her iki ebeveyniyle de sağlıklı ilişki kurmanın önemi tartışılmaz bir gerçek. 

Boşanmış 2 yetişkin, ebeveynlik rollerinin devam ettiğini unutmamışsa ve arkadaşça bir iletişim kurabilmeyi sağlamışlarsa elbette meydana gelen değişimler çocuğu olumsuz yönde daha az etkiliyor. Ancak ne zaman ki 2 ebeveynin evinin kuralları farklı oluyor, çocuklar beklentileri karşılamakta zorlanmaya başlıyorlar. Uyum sağlamakta zorlandıkları için onlar için daha bilindik olan evde daha fazla kalmayı isteyebiliyorlar. Bu durum da sanki “bir seçim yapıyorlarmış” resmi çiziyor. Bu durumu böyle gören ebeveyn çocuğuna gücenebiliyor, alınabiliyor hatta mesafeli davranmaya başlayıp küsebiliyor. Bu tavır çocukta endişe, stres, zaman zaman da öfke duygularının artmasına sebep olabiliyor. Böylece ebeveyn çocuk arasındaki bağlar zayıflamaya başlıyor ya da tartışmalar artıyor. Üstelik çocuğun her 2 ebeveynine de ihtiyacı varken bunu deneyimlemesi, hâlihazırda hayatında meydana gelen değişikliklere alışmakta zorlanırken, onda yönetmesi zor sorunlara sebep olabiliyor. 

Çoğu zaman ebeveynler çocuklarını böyle stresli bir durumun içine soktuklarını fark etmeyebiliyorlar. Çünkü onlar sadece çocuklarıyla birlikte keyifli vakit geçirmek istiyorlar. Belki de evden gitseler bile hala “eskisi gibi çok sevildiklerini” hissetmek isterken beklentilerini arttırdıklarını göremiyorlar. Günün sonunda herkesin birbirini ne kadar sevdiğini ve birbirine ne kadar ihtiyaç duyduğunu birbirine söylemesi belki de bu kördüğümleri çözmenin en etkili ilk adımı oluyor. 

1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı