BU ÇOCUĞA NELER OLUYOR?

BU ÇOCUĞA NELER OLUYOR?

Ebeveynlerin başına bela ergenlik(!). Asileşmeler, itirazlar, başkaldırmalar var artık. Sizi dinlemiyor, yalnız kalmak istiyor, kurallara uymuyor, Bu çocuğa neler oluyor?

Korkmayın, çocuğunuz kendini bulmaya çalışıyor.

Ebeveynler bunu kopuş olarak değerlendirse de bu aslında ergenin kimlik arayışının bir parçası. Ergen bağımsızlık arayışındadır. Bir yandan büyümek istediğini göstermek ister, diğer taraftan da henüz çocuksu davranışlarından sıyrılamamıştır. Gencin gözünde anne baba ideal olma niteliklerini kaybeder. “Annem babam her şeyi bilir” düşüncesinin yerini “annem babam nereden bilecek, onların dönemi geçmişte kalmış, ben onlardan daha iyi bilirim” düşünceleri alır. Sizden farklıyım, sizin olmamı istediğiniz kişi değil, kendi olmak istediğim kişi olmak istiyorum mesajı verir. Arkadaşlarıyla, giyim tarzlarıyla, dinledikleri müziklerle, davranışlarıyla ‘ben başka biriyim’i anlatmak ister. 

O artık bir birey.

Ama Bizimle Konuşmuyor

Ailelerin çoğu “çocuğumuz bizimle hiçbir şeyi paylaşmıyor, gizliyor” derler. Gençlerin çoğu da “aileme anlattığım zaman beni dinlemiyorlar, ne söylesem hemen tepki veriyor kızıyor ya da nasihat ediyor“, “beni anlamıyorlar bende hiçbir şeyi anlatmıyorum” diyor.

Anne- babasının ona kızacağı, küseceği, onu cezalandıracağını düşünen genç, bir sorun yaşadığında bunu ebeveynleriyle paylaşmıyor. Bu da yaşadığı problemlerin büyümesine ve içinden çıkamayacağı bir hal almasına yol açabiliyor. Kızmak, öfkelenmek işin kolay tarafı. Çocuğunuzla ilişkinizi koparmamak için sakin ve sabırlı kalmanız, eleştirmeden onu dinlemeniz gerekiyor. Onu dinlerken başka şeyle uğraşmadan, sözünü kesmeden, nasihat etmeden veya çözüm bulmadan sadece onun ne hissettiğini anlamaya çalışın.

Çocuğunuzla arkadaş olmaya çalışmayın. Ergen için anne babanın rolü ve pozisyonunu koruması önemli. Anne- baba olarak kalmanız ancak onu eleştirmeden, yargılamadan, sınırları koruyarak iletişim kurmanız çok önemli.

Çatışmalar sağlıklı ergenliğin bir parçası. Sorunsuz ergenlik yok. Doğru iletişim kurulması ergen- ebeveyn çatışmasının olmayacağı anlamına gelmez. Yaşanabilecek olumsuz durumların en aza indirilmesini sağlamış olur. Eğer çocuğunuz sizinle çatışmıyor, her dediğinizi kabul ediyor, aşırı uyum sağlıyorsa asıl burada bir problem söz konusu olabilir. Ancak çatışmalar artmış ve iletişim kurmak mümkün olmuyorsa bir uzman desteği alınmalı.

1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı