“BÜYÜKLER HASTA OLUR MU?”

“BÜYÜKLER HASTA OLUR MU?”

Çocukların gözünden yetişkinlere bakıldığında, birçok işi becerikli bir şekilde yapabilen, sorunları çözebilen, durumları kontrollünde tutan, kurallar koyan, güçlü insanlarız. Ebeveynlerinin kendileri için her zaman desteğe, yardıma hazır bir şekilde bulunmasına alışan çocuklar için en zor ne dersiniz? Anne babalarının hasta olmaları…

Özellikle halsiz bırakan, yatma ihtiyacı yaratan hatta hastaneye yatırılması gereken sağlık sorunları yaşandığında çocuklar için bu durum oldukça şaşırtıcı olabilir. Onlar ebeveynlerinin sağlıklı bir şekilde evde olmalarına alışmışlardır, normalleri budur. Bu nedenle ciddi, hayati riski olan bir hastalık yaşanmıyor dahi olsa çocuklar çok korkabilir, “aşırı” tepkiler verebilir hatta davranış değişiklikleri sergileyebilirler. Ebeveynler ise sağlık problemiyle uğraşırken çocuklarının neden “huysuzluk” ettiğini anlayamayabilir, ona kızabilir hatta azarlayıp anlayışsız olmakla suçlayabilir. Bazen de ebeveynler onların ne yaşadıklarını fark etmeyebilirler. 

Sağlık sorunları yaşandığında nelere dikkat etmek gerekir?

  • Eğer evdeki ortamı etkileyen bir sağlık problemi yaşanıyorsa, bunu kısa, basit ve çocuğunuzun yaşına uygun bir dille ona mutlaka söyleyin. Anlamayacağını ya da fark etmeyeceğini düşünme yanılgısına düşmeyin. Çocuklar anlar ama onlara bilgi verilmediğinde soru sormaktan çekinebilirler. 
  • Eğer çocuk okul öncesi dönemde ise sağlık problemlerini ona oyunla anlatabilirsiniz. Oyun içinde hasta ve doktor rolüne girerek hastalanan ebeveyn ile ilgili ona bilgiler verebilirsiniz.
  • Hastanede kalan ebeveyn eve döndükten sonra çocuk ona karşı mesafeli davranabilir ya da fiziksel temasa normalden fazla ihtiyaç olabilir. Böyle durumlarda önce ona “Sen benim için ne kadar endişelenmişsin. Yanıma gelebilirsin, artık çok daha iyiyim.” ya da “Ben yokken galiba çok korktun ama merak etme artık döndüm ve bir daha gitmeyeceğim.” gibi hem duygu yansıtmaları yapabilir hem de sağlık durumunuzu ona kısaca açıklayabilirsiniz. 
  • Sağlık durumunuzla ilgili her ayrıntıyı çocuğunuza vermeniz elbette gerekmiyor ancak ondan net bir şekilde görünen şeyleri de saklamaya çalışmayın. Örneğin 3 gün yataktan hiç çıkmamanız gerekiyorsa “İyiyim merak etme, hiçbir şeyim yok. Tamamen iyileştim.” demek yerine “Korkmana gerek yok, 2-3 gün yatakta dinlenmem gerekiyor. Tıpkı sen hastalandığında yatman gerektiği ama sonrasında iyileşeceğim ve birlikte oyun oynamaya başlayabiliriz.” gibi açıklamalar daha iç rahatlatıcı olacaktır. 
1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı