“ÇOCUĞUMA YETEBİLİYOR MUYUM?”

“ÇOCUĞUMA YETEBİLİYOR MUYUM?”

Çocukların birincil bakım vereni genellikle anneler olur. Pandemi döneminde de çalışmayan ya da evden çalışan annelerin sayısındaki artış nedeniyle bakıcılardan veya aile büyüklerinden alınan destek oldukça azaldı. Bu nedenle anneler çocuklarıyla alıştıklarından daha uzun süre bir arada kalmaya başladılar. Dışarıda olmaya, çalışmaya alışan birçok anne için evde kalmak, evden çalışmaya adapte olmak zorlayıcı oldu. Bu alışma sürecine çocuklarının sorumluluğu da eklenince evde kalmak onları daha da zorlamaya başladı. Zorlanmaya başlayan anneler hırçın, öfkeli, sabırsız, panik gibi duyguları yoğun olarak hissetmeye başladı. Olumsuz duygular neticesinde çocuklarıyla gerginlik yaşadıkları anların sayısı artmaya başladı. 

En sonunda ne oldu dersiniz? “Ben iyi bir anne değilim.” “Çocuğuma yetemiyorum.”, “Bir çocuğa bile bakamadım.” gibi içerden gelen bir sürü yargılayıcı cümle bir anda ortaya çıkıverdi. 

Bazı anneler için durum elbette böyle olmayabilir. İçinde bulundukları durumu yönetmekte zorlanmayan, ihtiyacı olan desteği alabilen anneler için pandemi sürecini evde geçirmek yorucu olmayabilir. Ancak bazı anneler için durum böyle değil ve zorlandıkları için kendilerini yetersiz, beceriksiz, çaresiz ve kontrolden çıkmış gibi hissediyorlar. Bu gruba ait hisseden annelerin “anormal bir duruma (pandemi ve sürekli evde olma hali) anormal tepkiler vermenin normal olduğunu” hatırlamaları oldukça önemli. Eğer zaman geçtikçe daha çok zorlandığınız bir dönemden geçiyorsanız, evde olmak, tüm günü çocuğunuzla geçirmek, ona karşı sorumluluklarınızı yerine getirmenize rağmen sizi oldukça zorluyorsa bir de kendinize yüklenerek, kendinizi eleştirerek işinizi daha da zorlaştırmayın. Dışardan gelen eleştirilenden çok daha yıkıcı olur bazen içimizden gelen sesler. 

Çocuğunuzun bakımını iyi bir şekilde sürdürmek için uğraşırken kendinize de bakım vermenizin bir o kadar önemli olduğunu hep hatırlayın. Birçoğumuz kendine bakım vermeyi, kendini sevmeyi, kabul etmeyi bilmiyor ya da beceremiyor. Çünkü ebeveynlerinden bunu öğrenememiş oluyor. Siz bunu yaptıkça çocuğunuza da kendine iyi bakmayı öğretmiş olacaksınız. Yetişkin olduğunda en çok ihtiyaç duyacağı becerilerden biri de kesinlikle bu olacak.

1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı