ÇOCUK HER ZAMAN KOŞULSUZ SEVGİYİ ARAR

ÇOCUK HER ZAMAN KOŞULSUZ SEVGİYİ ARAR

Sevgi hayatta kalmak için en çok ihtiyaç duyduğumuz kaynaklardan biridir. Özellikle ebeveynlerimizden gelen sevginin kapatamayacağı yara yoktur. Bisikletten düşen çocuğunun dizini öpen annelere hepimiz şahitlik etmişizdir. O öpücüklerin, güvenli kucaklaşmaların, sıcacık gülüşlerin ve tatlı sözlerin ne kadar kapsayıcı, besleyici olduğunu deneyimlemek çok değerlidir. Çok sevildiğini hissetmekten daha güzeli var mıdır?

Çocuğun benliği koşulsuz sevgiyi arar.

Sağlıklı bir benlik gelişimi için çocuklar sevildiklerini, onaylandıklarını, kabul edildiklerini bilmeye ve hissetmeye ihtiyaç duyarlar. Tüm bunların koşulsuz olması en kritik meselidir. Koşulsuz sevmek karşıdakini olduğu gibi sevmek demektir. Sevilmek için “bir şey” yapmasına gerek olmadan sevildiğini hissetmek “Ben değerliyim.” inancının gelişimini sağlar. Koşulsuz kabul edilmek ise “Ben yeterliyim.” inancını besler. Bu iki inancı çocukluktan itibaren beslenen insanların yetişkin olduklarına hayatla baş etmelerini sağlayacak 2 önemli kaynağı var demektir. 

Otomatik şekilde kurulan cümlelerin etkisini fark edin.

Ebeveynler hiç fark etmeden çocuklarına sevgilerini koşullu verecekleri durumların içinde bulunabilirler. Annesini kızdıran bir çocuğun “Tamam odana git, seni şuan görmek istemiyorum.” Ya da “Bıktım artık, yeter!” gibi cümleler birçok evde kurulur. Sinirle bazen de çaresizlikle bu cümleler bir anda ağızdan dökülür. Sürekli benzer cümleleri duyan çocuklar sevilmediklerini ya da sevilmek için istenenleri yapmaları gerektiğini düşünmeye başlarlar. Uslu olurlarsa, her şeye evet derlerse, susarlarsa daha çok sevileceklermiş gibi gelir. Çünkü çocuklar öfke ve sevginin aynı anda var olabileceğini henüz öğrenmemişlerdir. 


Çocuk, sevildiğine dair kanıt arar. 

Beyin gelişimleri henüz tamamlanmadığı için onlara öfkelenen annelerinin artık onları sevmediğini düşünmeye meyillidirler. Bu nedenle annelerine sarılmaya, ağlasalar bile onlara tutunmaya devam ederler. Kucaklarında olmak isterler çünkü hala sevildiklerini hissetmek isterler. Çocukların ebeveynlerine çok kızdıkları zaman “Seni artık sevmiyorum.” demelerinin de sebebi budur. 

Sakinleşmek için ihtiyaç duyduğunuz zamanı çocuğa anlatın.

Böyle durumlar yaşandığında ihtiyaçları, ebeveynlerinin onları sakinleştirebilmeleridir. Çünkü onlar kendilerini sakinleştirmekte zorlanırlar. Ancak ebeveyn de o sırada kendini sakinleştirmekte zorlandığı için çocuğunun duygusunu rahatlatmak onun için de zor olur. Bu nedenle kendisinin sakinleşmek için çocuğunun bir süre odasında olmasına ya da kendisinin yanında olmamasına ihtiyaç duyabilir. Bu son derece anlaşılır ve haklı bir ihtiyaçtır. Ebeveynlerin ihtiyaçlarını çocuklarına söylemeleri ve onlardan biraz zaman istemeyi unutmaması önemlidir. “Şuan sana yaptığın durum nedeniyle kızgınım. Bu nedenle sakinleşmek için biraz yalnız kalmaya ihtiyacım var. Birazdan yanına geleceğim, o zaman bunu konuşuruz.” gibi yaşadıklarını ve bundan sonra izleyecekleri adımları çocuklarıyla paylaşmaları çocuklarının rahatlamalarına yardımcı olabilir.

1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı