ÇOCUKLAR ANLAMAZ (MI?)

ÇOCUKLAR ANLAMAZ (MI?)

Çocuklar dünyaya geldikleri andan itibaren, ebeveynlerinin en büyük çabası onları korumak olur. Çocukları üzülmesin, incinmesin, korkmasın, kızmasın, ağlamasın ve daha bir sürü olumsuz duyguyu yaşamasın. Çocuğunu korumak, kollamak istemek kadar anlaşılabilir başka bir niyet olamaz elbette.

Bazı durumlarla iyi niyetle yapılan davranışlar hiç beklenmedik sonuçları da doğurabilir. En sık gerçekleşen durum; çocuklar üzülmesin ya da olumsuz etkilenmesin diye evde var olan sıkıntılardan çocuklara bahsetmemek oluyor. Özellikle boşanma ya da aile için kötü bir gelişme yaşandığında çocuklarını korkutmamak için sessiz kalmayı, saklamayı seçen ebeveyn sayısı hiç de az değil. Çünkü “Çocuklar anlamaz”.

Çocuklar belirsizlikte sakin kalamazlar!

Huzursuz hissettikleri anlarda çocuklar ve yetişkinler farklı tepkiler verirler. Yetişkinler fark ettikleri olağanüstü durumu anlamaya çalışır, o konuyla ilgili sorular sorar, durumu çözmeye çalışır ya da yardım isterler. Başka bir deyişle onlar harekete geçerler. Çocuklar ise günlük akışlarına devam etmeye meyilli olurlar. Onlara bahsedilmeyen o konuyu yok sayarlar, doğrudan o konuyu açacak sorular sormazlar hatta konuyu hiç fark etmemiş gibi davranabilirler. Onların bu davranışları ebeveynleri tarafından şöyle yorumlanır: “Neyse ki çocuğumuz bu yaşanan olumsuzluğu fark etmedi.” Hâlbuki çocuklar mutlaka o fark edişle ilgili küçük de olsa sinyaller verirler ve ebeveynlerinin gelip onlar için durumu aydınlatmasını isterler. Bilmedikleri o gerçekten korkarlar, korktukça yok saymaya çalışırlar. Çoğunlukla da sakinleşmekte zorlanırlar. 

Çocuğunuzun sinyallerine karşı hassas olun!

Çocukların ebeveynlerindeki duygu değişimini fark etmemesi mümkün değildir. Bu fark edişin etkisi bazen çok küçük bazen ise oldukça büyük olabilir. Uykuya dalmakta zorluk, tırnak yeme, irkilme, ağlama gibi davranışlar gösterebilirler. Bilmemek belirsizliği doğurur. Çocuklar için belirsizlikten daha zor baş edilen çok az gündem vardır.

Sizi etkiliyorsa onu da etkiliyor demektir!

Bu nedenle evde yaşanan farklılık her ne ise, eğer ebeveynlerin duygularında bir etkisi varsa mutlaka çocukla da paylaşılmalıdır. Tüm ayrıntıları vermek gibi düşünülen bilgi paylaşımı ebeveynleri hep korkutur. Gerçekleşen durumla ilgili çocuğunuzun yaşına uygun kısa, net ve açıklayıcı bilgiler vermeniz yeterli olacaktır. Çocuğunuzun hayatında değişecek durumları ona kısaca açıklayarak onun daha az etkilenmesini sağlayabilirsiniz. Yoksa siz de mi “O anlamaz zaten” diyeceksiniz? Anlamaz olur mu hiç?

1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı