Büyümek bir yolculuk olsaydı onu keskin basamakları olan bir merdivene değil, eğimi zaman zaman değişen bir yokuşa benzetirdim. Çocuklarla çalışan uzmanlar olarak onların yaşından beklenen gelişime uygun davranıp davranmadığını anlamaya çalışırız, bu doğru. Değerlendirmeyi yaparken çocuğun hem biyolojik hem psikolojik gelişimini dikkate alır hem de içinde yaşadığı ailenin onun gelişimindeki etkisini değerlendiririz. Dünyaya gözlerini yeni açmış bir bebek, doğası gereği hızlı bir şekilde gelişmeye mecburdur. Büyüme ve gelişme durdurulamaz, fakat içinde bulunduğu çevreye göre yavaşlayabilir. Bebekler, etrafında olan yetişkinlerin desteği ve çabasıyla bir mecburiyeti oldukça kârlı bir kazanca dönüştürme fırsatına sahiptir.
ÇOCUĞA SAĞLIKLI BİR ÇEVRE SAĞLADIĞINIZDAN EMİN OLUN
Bebeklikten başlayıp çocukluğa doğru ilerleyen gelişim sürecinde en çok sağlıklı uyaranlara ihtiyaç duyulur. Çocuklar; sesler, kokular, nesneler ve tatlarla deneyimledikleri her yeni yaşam olayı sayesinde biraz daha gelişirler. Çocuklarımızı yaşamın içine dahil ederek büyümelerine yardım edebiliriz. Hayatın içinde ulaşabildikleri her yeni “şey” sayesinde daha fazla keşfeder, daha fazla sorar ve daha fazla merak ederler.
ÇOCUK MERAK EDER
Çocukların yaşamdaki en büyük motivasyonu meraktır. Merak eden çocuk harekete geçer ve öğrenmek ister. Küçük bir bebeğin duyduğu sese merakla bakmasıyla başlayan bu yolculuk, ilkokulda okuma yazma öğrenen bir çocuğun arama motorunu kullanarak yeni bir bilgiye ulaşma çabasıyla devam eder. Çocuğunuzun gelişiminin destekçisi olmak için ona merak edebileceği alanlar oluşturun.