ÇOCUKLAR HER KOŞULDA SEVİLDİKLERİNİ BİLMEYE İHTİYAÇ DUYARLAR!

ÇOCUKLAR HER KOŞULDA SEVİLDİKLERİNİ BİLMEYE İHTİYAÇ DUYARLAR!

Her ebeveyn çocuğuna elinden gelenin en iyisini sunmak için çabalar. Emek verdiği o toprakta hep en güzel çiçekler yeşersin diye bekleyen bir bahçıvan gibi heyecanla çocuğunun büyümesini izler. Hayaller kurar, fedakârlıklar yapar ve beklentiler devreye girmeye başlar. Çocuklar zaman zaman ebeveynlerini şaşırtabilirler. Kendilerinden beklenenleri yapmaz, yapamazlar. Onlara uygun olmayan, onları mutlu etmeyecek beklentileri karşılamayı reddederler. Bu reddedişler; bazen bir mağazada ağlayarak oyuncak isteme bazen sebze yememe bazen sınıfta en yüksek notları alamama bazense aile işini devam ettirmek istememe şeklinde ailenin beklentilerinin ortasına düşüverir. 

Çocukların bir kısmı oldukça şanslıdır. Ailelerinin isteklerine tam uyum göstermeseler hatta onları kızdırsalar bile hala çok sevildiklerini hep hissederler. Bazı çocuklar ise ailelerinden “Böyle yaparsan seni sevmem.” cümlesini duyarlar. Ne kadar da zorlanırlar. Onları sakinleştirmek için, kurallara uymaları için söylenen bu cümle onları daha da hırçınlaştırır çünkü korkarlar. Hayatta en çok ihtiyaç duydukları, en çok sevdikleri kişiler tarafından sevilmediklerini düşünürler. Daha da fenası sevilmek için mutlaka bir şey yapmaları gerektiğini düşünürler. 

Ebeveynler aslında bunu demek istemez. Onlar çocuklarını hala çok sevmeye devam ederler. Sadece biraz daha az ağlasın, uslu dursun, ondan istediklerini yapsın isterler. İstekleri masumdur, çocuklarını düşünerek davranırlar. Kullandıkları kelimenin bu kadar yıkıcı olabileceğini genelde düşünmezler, fark etmezler. Çocuklarına verdikleri mesajın “Seni sevmemi istiyorsan, istediğimi yapman gerekiyor. Seni olduğun gibi, koşulsuz sevmiyorum.” olduğunu bilseler ne çok üzülürler. 

Bir ebeveynin çocuğuna kızması, yorulması, çaresiz hissetmesinden daha normal ne olabilir? Böyle zamanlarda daha sabırsız davranmak normaldir. Ebeveynin çocuğuna “Şuan böyle davrandığın için sana çok kızgınım.” diyerek duygularını ifade etmesi oldukça yerinde olacaktır. Ancak küsmek, konuşmamak, “Git, böyle yaptığına göre beni sevmiyorsun. O zaman ben de seni sevmiyorum.” demek çocuğun dünyası için oldukça sarsıcı ifadelerdir. Böyle cümlelerden uzak kalarak duygusunu ve çocuğundan beklentisini ifade eden ebeveynlerin çocukları da o kargaşa ortamında daha da hırçınlaşmaz ve sorunlar daha rahat çözülebilir. 

1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı