Erken çocukluk dönemi 0-6 yaş aralığını içine alan fiziksel, duygusal ve bilişsel anlamda gelişimin en hızlı olduğu yaşam evresidir. Bu dönemde çocukların kitapla tanışması, onların gelişim basamaklarında hızla ilerlemelerine olanak sağlar.
Peki, nasıl?
Birçok insan, okuryazarlığı ilkokul süreciyle başlayan bir beceri gibi görüyor. Ancak durum tam olarak böyle değil. Her ne kadar okuma öğretimi ilkokul birinci sınıfta başlasa bile, okumaya temel oluşturan beceriler çok daha erken yaşlarda kazanılıyor. Çocuklar okula; okuma öğretimine hazır bir şekilde başlıyorlar.
Erken okuryazarlık becerisinin önkoşulu: KİTAPLAR
Özellikle son yıllarda adını sıkça duymaya başladığımız bir kavram olan “erken okuryazarlık”, 0-6 yaş döneminde kazanılan önkoşul bilgiler ve tutumlar olarak adlandırılıyor. Bu alanların gelişiminde de çocuk kitaplarının yeri kesinlikle çok önemli. Bu yüzden, bebeklik döneminden itibaren çocukların kitapla vakit geçirmesi için fırsatlar yaratmak anlam kazanıyor.
Kitaplar aracılığıyla çocuğun;
Sözcük haznesi gelişir.
Ses bilgisi farkındalığı gelişir.
Neden-sonuç ilişkisi kurma eğilimi artar.
Hayal gücü gelişir.
Dikkat etme ve yönerge takip etme becerisi artar.
Kitaplar gizli kahramanlar
Böylelikle, çocuğun okuryazarlık için sahip olması gereken beceriler arka planda toplanmaya başlar. Kitaplar hayatımızdaki gizli kahramanlara benzer. Sayfalarında yazan kelimelerden çok daha fazlasını içinde taşır. Hayatımızın içindeki birçok detayın kitap sayfalarının arasına saklanması gerçekten heyecan verici değil mi?