ÇOK SAYGISIZ!

ÇOK SAYGISIZ!

Ergenlikle birlikte kapılar çarpılıyor, konuşmaları sert ve kaba bir hal alıyor. Ebeveynlerin en çok şikâyetçi oldukları konulardan biri saygı oluyor.

Öncelikle şunu hatırlamak gerekiyor. Çocuklarımız bizden farklı bir zamanda büyüyorlar. Saygı kavramları bizden daha farklı. Bizler anne babamızın yanında uzanmayı saygısızlık olarak öğrendik ama artık çocuklar bunu aynı şekilde değerlendirmiyorlar. Bize doğru gelen onlara gelmeyebiliyor. Saygı tanımlarımızın değiştiğini bilmekte ve beklentileri buna göre revize etmekte fayda var.

Ergenliğin Bir Parçası

Okul öncesi dönemde ebeveyn çocuk için bir süper kahramandır. Her şeyi bilir, her şeyi yapabilir, çok güçlüdür. Yaş ilerledikçe, özellikle ergenliğe girildiğinde bu durum tam tersine döner. Ebeveynlerinin “harika” olmadığını görür, onları diğer ebeveynlerle kıyaslamaya başlar. “Her şeyin en iyisini ben bilirim, ben yaparım annem-babam pek de bir şey bilmiyor aslında”ya döner durum. Bu gelişimin sağlıklı bir parçasıdır. Ergenlik döneminde kendini var edebilmek için aileye karşı gelme, onlardan kopmaya ihtiyaç vardır. Kendi kimliğini ve bağımsızlığını oluşturmaya çalışır. Otoriteye karşı gelme, söz dinlememe, eleştiride bulunma ergenlik döneminin gelişim özelliklerindendir. Ancak bunların dozu önemli.

Nasıl Davranalım?

  • “Saygısızlık” tanımlarınızı konuşun. Sizin saygısızlık olarak nitelendirdiğiniz şey onun için aynı anlama gelmiyor olabilir.
  • Sınırlar önemli. Kendi sınırlarınızı belirleyin, çocuğunuzun da sınırlarını belirlemesini destekleyin. Sağlıklı ilişkiler için bu şart.
  • Tavrınız net olsun. Ne istediğinizi açıkça belirtin ve tutarlı olun. 
  • Güç savaşına girmeyin. O bağırdığında sizin de daha yüksek sesle bağırmanız bir kazanç sağlamayacağı gibi kontrolü kaybetmenize sebep olur. 
  • Saygı sadece çocukların görevi değildir. Sizin de ebeveyn olarak çocuklarınıza, onun kişiliğine, fikirlerine, bedenine ve mahremiyetine saygı göstermeniz gerekir. Saygının yaşla ilgisi yok. 
  • Özel alanlar önemli. Odasına kapı çalınmadan giriliyor, eşyaları izinsiz karıştırılıyor, gizlice mesajları okunuyorsa bu, çocuğunuzun sınırlarını ihlal ettiğiniz anlamına gelir. Amacınız onu “korumak” dahi olsa…
  • Duygulara odaklanın.  Saygısızca verilen bir tepkinin altında çoğunlukla başka bir duygu bulunur. Öfke ikincil duygudur. Çocuğunuzun neye ihtiyacı var anlamaya çalışın.
  • “O daha çocuk” değil. Onun büyüdüğünü gözardı etmeyin. 
1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Sanem Demirbaş

Gökçe Nil Ekşi

Zeynep Yetkin