DİNLEMEK SANAT MI?

DİNLEMEK SANAT MI?

Sizin evde ortam nasıl bilmiyorum ama çoğu evden duyduğumuz şikâyet aynı: “Beni dinlemiyor.” Birbirimizi dinliyor muyuz? Dinlemek dediğimiz eylemin tanımı hepimiz için aynı mı? Karşımızdaki onu dinlediğimizi düşünüyor mu? Bir çocuğu dinlemekle, bir yetişkini dinlemek aynı mı yoksa farklı mı? Dikkat süremiz bittiğinde “dinliyormuş gibi” yaptığımızı karşımızdaki fark etmiyor mu? Dinlemek üzerine ne kadar fazla konuşabiliriz. Söz konusu konuşmak olduğunda hızımız hiç kesilmiyor.

Bir çocukla iletişim kurarken öncelik ona çeşitli yönergeler vermek oluyor. Ebeveynlerin istekleri, çocukların evdeki görevleri, dersleri, ödevleri, ne yapmaları gerektiği gibi konular iletişimin ana parçasını oluşturuyor. Oysa özellikle okula gitmeye başladıktan sonra çocukların ayrı bir hayatı olmaya başlıyor. Ebeveynlerin gözlemleyemediği bu hayata dâhil olmalarını sağlayacak tek yol ise sormak ve cevapları dinlemek. Bu zamana kadar isteklerin ifade edilmesinden oluşan iletişime merak katılıyor. 

Dinlediğini göstermek de en az dinlemek kadar önemli.

Çocuğuna okulun nasıl geçtiğini sorduğu anda bir yandan da yemeği pişirmeye dönmeyen, cevabı beklemeden “Önce ellerini yıka.” demeyen, cevabı duysa bile başka tepki vermeyen ebeveynlerden değilseniz çocuğunuz çok şanslı.

Çocuğunun verdiği cevaplar üzerinden hemen yorum yapmayan, “Keşke böyle deseydin.” demeyen, “Niye öğretmenine söylemedin?” diye önerileri sıralamayan ebeveynlerdenseniz çocuğunuz söylediklerinin dinlendiği bir evde büyüyor demektir. 

Bir problemini paylaştığında merak eden, kendi kızgınlığı ya da hayal kırıklığını bir kenara bırakıp çocuğunun ne yaşadığını soran, bir nasihatte bulunmadan önce “Fikrimi söylememi ister misin? Bir çözüm bulmanda yardımcı olabilir miyim?” diyen bir ebeveynle konuşmak son derece değerlidir. Çocuğunuza çözümler sunmadan önce onu anladığınızı ispat etmeniz gerekir. “Tüm bunlar yaşandığında böyle hissetmiş olabilirsin.” gibi duygusunu ifade etmesine yardımcı olabilirsiniz. Onları anlayan, dinleyen bir büyükten gelecek çözüm önerisine çocuklar çok daha açık olur. Üstelik ileriki dönemlerde de paylaşım yapabilmelerinin önü açılır. 

1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı