ERGENLİKTE SINIRLAR

ERGENLİKTE SINIRLAR

Ergenlikle birlikte çocuğunuz değişiyor. Daha önce sorun oluşturmayan kuralları değiştirmeye çalışıyor, mevcut sınırları esnetmeye çalışıyor. Ebeveynler ise “Yeni kurallar nasıl belirlenmeli? Çocuğa ne kadar sorumluluk verilmeli? Acaba özgürlüğünün sınırları ne olmalı?” gibi sorularla uğraşıyor.

Ergenler, içinde bulundukları dönem gereği bazen sınırları zorlayabilirler fakat kendilerini güvende hissetmek ve dünyayı anlamlandırabilmek için hayatlarında sınırlara da ihtiyaç duyarlar.

Peki, bu sınırları koyarken dengeyi nasıl sağlamak gerekir?

  • Öncelikle bu kural ve sınırları neden koyduğunuzu bilin. Ebeveynlerin çoğunlukla sınır koyarsam benden uzaklaşır, beni sevmez gibi kaygıları olabiliyor. Ancak belli kuralların oluşturulması, ergenlere gerektiğinde ebeveynlerinin onu koruyabilecek yetkinlikte olduğu mesajını veriyor. Böylece kendini güvende hissettiği bir ortam yaratılmış oluyor.
  • Ergenlikte sınırlar çocuğa göre yeniden düzenlenir. Ergenler kurallar üzerinde söz hakkına sahip olmak ve daha özgür olmak isterler bu nedenle sınırların belli oranda esnetilmesi gerekir. Bu esnekliğin sınırı ve ne kadar özgürlük tanınması gerektiği ise ne kadar sorumluluk üstlenebileceğiyle doğru orantılıdır. 
  • Sınırlar oluşturulurken mutlaka gencin fikri alınmalı. “Ben öyle istiyorum, bundan sonra böyle olacak” şeklindeki sert yaklaşımlar öfke duygusu yaratmasının yanında ilişkileri zedeleyebiliyor. Kendisi hakkındaki sürece dâhil olan genç, kurallara uyma konusunda daha istekli ve hassas davranacak ve bunun sonucunda herhangi bir aksilik ile karşılaşıldığında davranışının sorumluluğunu alacaktır.
  • Sınırlar konulurken anne ve babaların konulan kurallar ve sınırlar konusunda anlaşması ve tutarlı olması, sınır koymanın yanı sıra sınırların nasıl uygulanacağı da son derece önemli. İstikrarlı ve tutarlı bir tutumda olunması genç için kendini güvende hissetmesi ve kendi sınırlarını belirleyebilmesi için kritik bir nokta.
  • Sınırları oluşturmada önemli bir başka nokta da davranışının bedelini ödemesi. Burada amaç çocuğu cezalandırmak değil yaptığı seçimlerin ya da davranışlarının sorumluluğunu almasına ve sonuçları ile yüzleşmesini sağlamak.
  • Bazen ebeveynler kötü polis olmamak adına zor kararları diğer ebeveyne bırakmayı tercih ediyor. Bu durum da gencin istediği sonucu elde edebilmek için ebeveyni manipüle etmesine yol açıyor. Her iki ebeveynin de ortak bir tutum içerisinde olması çok önemli.
1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı