GÜNDEM: OKULA DÖNÜŞ

GÜNDEM: OKULA DÖNÜŞ

Yeni Eğitim Öğretim Yılı başlarken veliler de çocuklar da heyecanlı. Pandemi sebebiyle uzun zamandır okuldan ve arkadaşlarından uzaktalar. Bu yüzden daha önceden okula gitmiş bile olsalar yeniden okul sistemine dönmek çocuklar için zorlayıcı olabilir.

Peki, bu süreçte nelere dikkat edilmeli?

  • Özellikle ilk kez okul deneyimi yaşayacak çocuklar için ebeveynlerden ayrılmak çok travmatik olabilir. Bu durumda ebeveyn olarak sizin çocuğa güven vermeniz gerekir. Çocuğa nelerle karşılaşacağını onun anlayabileceği şekilde açık biçimde anlatmanız işleri kolaylaştıracaktır. 
  • Uyum haftası ve oryantasyon sürecine katılması çok önemli. Öğretmeniyle ve arkadaşlarıyla tanışması, yemekhanenin, sınıfların, lavaboların nerede olduğunu öğrenmesi ve ihtiyaç duyduğunda kimden yardım isteyeceğini öğrenmesi, vb. çocukların kaygısını azaltmak için çok önemli.
  • Okul alışverişini birlikte yapın. Eşyalarını ve çantasını birlikte hazırlayın. Çocuğunuzun sorumluluklarını ve görevlerini birlikte belirleyin. Bunları yerine getirdiğinde takdir etmeyi unutmayın.
  • Çocuğunuzu dinleyin. Kaygılarını, korkularını sizinle paylaşması için onu teşvik edin. Hiç tahmin edemeyeceğiniz durumlar çocuklar için kaygı verici olabilir. Arkadaşları, öğretmenleri okuldaki etkinliklerle ilgili sohbet etmeye özen gösterin.
  • Rutinleri oluşturmanız ve bunlara sadık kalmanız çok önemli. Uyku saatleri, beslenme saatleri, ödev ve ders saatleri belirli olsun. Mümkünse bu saatleri çocuklarla birlikte belirleyin. Daha küçük yaş grubunda ise bu konuda çocuğa bilgi verilmesi çok önemli. 
  • Çocuğunuzun okul çıkışında sizi kolayca bulabilmesi için sabit bir yer belirleyin. Herkes aynı anda okuldan çıktığında o karmaşa içerisinde sizi bulamaması çocuk için çok korkutucu olabilir.
  • “Endişelendiğini biliyorum. Yeni bir ortama girmek seni tedirgin ediyor. Bizden ayrı kalacağın için üzgünsün. Sınıf arkadaşlarını merak ediyor musun? Bugün okulda hangi oyunları oynadınız? En çok ne yapmak hoşuna gitti?” gibi çocuğun kaygısını azaltmaya yönelik sorularla çocuğun konuşmasını teşvik edebilirsiniz.
  • Çocuğu motive etmek amaçlı bile olsa “Korkacak bir şey yok. Eğer ağlarsan giderim. Sen artık büyüdün, bebekler ağlar. Böyle yaparsan okulda kimse seni sevmez. Öğretmenini mi sevmedin? Bugün kal, söz yarın getirmeyeceğim. Ağlamazsan sana ne istersen alacağım.” vb. ifadeleri asla kullanmayın.

Bunun bir uyum süreci olduğunu unutmayın. Çocuklar çok uzun zamandır okul sisteminden uzaklar. Bu yüzden adapte olmakta zorlanabilirler. Sabırlı ve anlayışlı olmanız çok önemli.

1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı