İLETİŞİM ENGELLERİ

İLETİŞİM ENGELLERİ

Sen sadece bir ebeveyn olarak çocuğuna bazı konularda bazı önerilerde bulunuyorsun, dikkat etmesi gereken şeyleri söylüyorsun, değerlendirmeler yapıyorsun. Hatta onu teşvik edeceğini düşündüğün sözler söylüyorsun yine de olmuyor. Bir türlü seni dinlemiyor, dinlemediği gibi daha da hırçınlaşıyor hatta bazen sana inat yapıyor. Acaba çocuğunla konuşurken bazı iletişim engelleri kullanıyor olabilir misin? Niyetin ne kadar iyi olursa olsun eğer iletişim engeli olan sözcükler, cümleler kullanıyorsan sonuç alamazsın.

  • Çocuğuna davranışını değiştirmesi için emir verirsen; “Benimle böyle konuşamazsın, doğru odana, yakınmayı bırak, gürültüyü kes, o tableti hemen bırak dedim, sana beş dakika veriyorum o tabağı bitirmen için” gibi sözlerle davranışını değiştirmesini istersen direnir.
  • Ona “Çok şımarıksın, sulu göz, hadi bakalım Süpermen” gibi sözler sarf edersen, onunla alay etmiş olursun. Amacın ortamı yumuşatmak olabilir ancak utanır, kendini değersiz hisseder, sevilmediğine inanır ve kendine güvenemez.
  • Ona “Böyle yapıyorsun çünkü onu kıskanıyorsun”, “Okulda durumun iyi olmadığı için böyle konuşuyorsun”, “Şimdi ona kızdığın için böyle konuşuyorsun”, “Zaten ne zaman zamanında topladın ki odanı?” gibi sözlerle onun davranışlarını yorumlarsan; kendisine kimsenin inanmayacağını düşünür, yanlış anlaşılma endişesi yaşar.
  • “Neden gelip arkadaşlarınla oynamıyorsun? Neden onları eve çağırmıyorsun? Sen de git başka çocuklarla arkadaşlık et. Ödevini yapmak için plan yapmalısın.” diyerek çocuğuna öneriler verirsen ona sorununu nasıl çözeceğini sen söylemiş olursun. O da kendi sorunlarını çözmekten aciz olduğuna inanır. Ya senin onayını almak için uğraşır durur yani sana bağımlı olur ya da direnç geliştirir senden iyice uzaklaşır.
  • “Duygularını anlıyorum ama ………”, “Sana inanıyorum ama……”, “Yarın kendini daha iyi hissedeceksin”, “Üzülme her şey düzelir.” diyerek onu avutmaya çalışıyorsan; duygularını yok saymış olursun ve kendini anlaşılmamış hissetmesine yol açarsın.
  • “Bu konuyu yemekte konuşmayalım. Yemekte sorun istemiyorum. Daha güzel şeylerden konuşalım.” diyerek onu sorundan uzaklaştırmaya çalışırsan kendi sorunlarının önemsiz olduğuna inanır, sorunlarla başa çıkmak yerine kaçınmayı seçer.
  • “Neden okuldan nefret ediyorsun? Bu fikri senin aklına kim soktu? Niçin böyle düşünüyorsun?” diyerek ondan daha fazla bilgi almaya çalışıyorsan boşuna. Onun eksik cevaplar vermesine, cevap vermekten kaçınmasına, gerçekleri söylememesine yol açarsın.  
  • “Çok dikkatsizsin, Doğru düşünmüyorsun, sen ne anlarsın ki ders çalışmaktan. Beni hayal kırıklığına uğrattın.” diyerek eleştiriyorsan, inanır. Sonrasında kendisine yapılan tüm eleştirileri gerçek sanır, benlik saygısı zedelenir. 
  • “Bir kelime daha söylersen…Senin gibi evlat olmaz olsun. Sana son kez söylüyorum. Dersteyken o oyun açılmayacak. Onu yaparsan pişman olursun.” diyerek onu uyarır gözdağı verirseniz korkar ve ona gözdağı veren herkese boyun eğer veya kızgınlık yaşar, isyan eder tam tersini yapmaya devam eder.
1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı