İLK ADIMI KİM ATACAK?

İLK ADIMI KİM ATACAK?

Evde bir çatışma yaşandıktan sonra bazen bir sessizlik çöker. Ebeveyn ve çocuk arasındaki iletişim sekteye uğrar, kendi odalarına çekilebilirler. Bu mola herkesin sakinleşmesi için gerekli zamanı tanıyabilir. Bu tavrı “küsme” davranışıyla ayırmak önemli. Küsmek çocuklarda duygusal anlamda derin yaralar açabilir. Ancak eğer ebeveynin duygularını yatıştırmak için zamana ihtiyacı varsa bunu çocuğuyla paylaşması da önemlidir. 

Kavga sonrası ilk kim özür dileyecek?

İlk adımı atmayı çoğunlukla haksız tarafın görevi olarak görürüz. Bu nedenle kavgalar sonrası, kendimizi de haklı gördüğümüzden, karşı taraftan özür bekleriz. Ebeveyn karşısında çocuğun yaşça küçük oluşu da özrü onun dilemesi gerektiğine olan inancı besler. Ancak çocuğunuz her zaman sizden küçük kalacağı için, sürekli onun özür dilemesini beklemek haksız bir talep olabilir. Eğer ona gereğinden fazla çıkıştığınızı, kızdığınız konuda haklı olsanız dahi duygularınızın fazla yükseldiğini düşünüyorsanız, bunu kabul etmek son derece erdemli bir davranış olacaktır. 

Haklı olmak en önemlisi (mi?)

Çocuğunuzla ilişkide en önem verdiğiniz ve vazgeçmek istemediğiniz hakkınız “haklı olmak” mı? “Önce ben gidersem haksız olurum. Geri adım atmış olurum.” gibi kaygılar çocuğunuzla yaşadığınız çatışmanın en önemli parçası haline geliyorsa, durup düşünmekte fayda var. Ona inandıklarından vazgeçmemenin önemini, kendini savunmanın yollarını belki böyle öğretebilirsiniz. Ancak onunla iletişimi başlatmadığınızda çatışmaları çözmenin en işlevsel yolunun konuşmak olduğunu, kendisini ifade etmeyi, haklı değilse söz hakkının da hiç olmadığını ve sadece ona söylenenleri kabul etmesi gerektiğini de öğretmek istediğinize emin misiniz? Bir çatışma söz konusuysa kimin haklı olduğunu bulmaya çalışmaktansa birbirini önemseyen iki insanın, anlaşmalarının en önemlisi olduğunu ona göstermeyi tercih edebilirsiniz. Kendinizi anlatmak ve onun da kendisini ifade etmesine izin vermek ilişkinizi çok daha güçlendirecek. Bu ilişkinin ikinizde de yaratacağı güven ve sevginin yerini haklı olmanın gururu tutamaz. 

 

1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı