KİM İÇİN MOLA

KİM İÇİN MOLA

Çocuklarımızı yetiştirirken zorlayıcı anların, kriz durumlarının hiç yaşanmaması neredeyse imkânsızdır ve çoğu zaman o anlarda destek yöntemlere, alternatif çözümlere ihtiyaç duyarız ebeveyn olarak. Son dönemde “mola yöntemi”nin bu anlamda çok sık kullanılan yaklaşımlardan biri olduğunu gözlüyoruz. “Şimdi odana git, 5 dk. düşün ve öyle gel.” “Odanda sakinleşmeni istiyorum” gibi uygulamalarla kriz anını çözümlemek istiyor aileler.

Yoğun duygular yaşayan çocuğumuz odasına gittiğinde gerçekten sakinleşebilir mi dersiniz? 

Çoğu zaman geri döndüğünde özür dileyen, bir daha yapmayacağını söyleyen ya da odadan bir an önce çıkmak için ağlayan çocuğumuzun yaşadığı duygu; sakinlikten çok korku, yalnızlık ya da suçluluk olabilir daha çok. Benzer döngünün kısa sürede ve sık tekrarlanıyor olması da yöntemin bu şekliyle uygulanmasının çok da öğretici olmadığının bir göstergesidir belki de. Çünkü çocuklar zorlayıcı, yoğun duygular yaşadıklarında onunla baş etmeyi, o yükselen duyguyu nasıl aşağı çekeceklerini gerçekten bilemezler. Ve ihtiyacı olan kontrol edemediği o duygu ile yalnız kalmak değil; her duygusuna rağmen yanında kalabilen, yıkıcı, saldırgan davranışlar yapmasını engelleyen ama bir taraftan da onun tüm duygularını kapsayabilen, orada olabilen ebeveynlere sahip olduğu mesajını alabilmektir. O yoğun duygular yaşarken hissettiği yaklaşım bir süre sonra onun iç sesi haline gelecektir. Elbette bazı durumlarda daha dingin, sessiz, uyaranın az olduğu bir ortama geçmeye ihtiyacı olabilir. Böyle durumlarda “Odana git” demek yerine “Birlikte sakinleşme köşene gidebiliriz”, “Çok üzüldün ve ağlamaya ihtiyacın var.” “Sen sakinleşene kadar ben buradayım” gibi kapsayıcı söylemler çok daha işlevsel, sakinleştirici ve öğreticidir.

Ebeveyne Mola

Ancak kabul etmek gerekir ki bazen kriz anında biz de ebeveyn olarak öyle zorlanırız ki, o ortamda biraz daha kalırsak çocuğumuzu duygusal olarak incitebileceğimizi, belki korkutabileceğimizi hissedebiliriz. Dolayısıyla orada kalıp çocuğumuzu kötü hissettirecek davranış ya da söylemlerde bulunmaktansa, molayı kendimiz için kullanabiliriz. “Sana sesimi yükseltmek, yanlış bir şey yapmak istemiyorum, 5 dk. sakinleşmeye ihtiyacım var deyip” belki diğer ebeveyn ile rolü paylaşarak ortamdan uzaklaşmak, nefes almak, sakinleşip geri dönmek çok daha anlamlıdır.

1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı