Ebeveynler olarak çocuğunuza model olduğunuzu biliyorsunuz. Çocuğun radarı hep açıktır. Evde olan biten her şey, anne-babanın birbirlerine karşı davranış ve tutumları, anne-babasının kendisine olan davranış ve tutumları çocuğun radarına takılır.
Gördüklerinden, yaşadıklarından öğrenir.
Eğer anne baba olarak açık iletişim kurmuyor, duygularınızı, kırgınlıklarınızı, isteklerinizi küserek belli etmeye çalışıyorsanız çocuğunuza da zorluklarla baş etme yolu olarak küsmeyi öğretirsiniz.
Eğer çocuğunuza kural koymak, disiplini öğretmek, yanlış yaptığını düşündüğünüz davranış ve tutumlarını değiştirmek için cezalandırma yöntemi olarak küsmeyi kullanıyorsanız çocuğunuza sadece öz güven eksikliğini, yetersizliği ve mutsuzluğu öğretirsiniz.
Küsmekten vazgeçerek açık iletişim kurabilmenin adımlarına bakalım:
Önce kendi iletişim kurma ve problem çözme becerilerinizi gözden geçirin.
Siz bir yetişkin olarak duygularınızı fark edebiliyor musunuz? Kendi duygularınızı fark etmeden çocuğunuzun duygularını anlayamazsınız.
İçinizden gelenin sesini duymak ya da olması gerekenleri söyleyen zihninizin sesine kulak vermek, hangisi sizin yönteminiz? İçinizden gelen ses çoğu zaman zihninizin “olmalı, yapmalı, olmamalı, yapmamalı” ile biten cümleleri ile duyulmaz hale gelir. “meli, malı” kalıplarınızdan uzaklaştıkça iç sesinizi de duyabilirsiniz. Böylece çocuğunuzu dinlemeye odaklanabilirsiniz. Onun duygularını kolayca fark edebilirsiniz.
Kendi kaynak ailenizi düşünün, anne-babanızın birbirleriyle olan iletişim ve ilişki biçimlerini gözden geçirin.
Ebeveynlerinizi gözünüzün önüne getirdiğinizde sizinle nasıl iletişim kurduklarını hatırlayın. Ebeveynlerinizden neler öğrendiğinize bakın, bugüne taşıdığınız davranış kalıpları var mı?
Sizin de ebeveynlerinize benzeyen tavırlarınız var mı? Bulduklarınızı size rehberlik etmesi için kullanın. İşe yaramayanları, zarar vermiş olanları ayıklayın. Öğrendiklerinizi bugün daha etkili ve verimli kullanmanın yollarını bulun.
Kendi duygularınızı fark edebildiğiniz, ifade edebildiğiniz zaman çocuğunuz da duygularını ifade etme özgürlüğünü kazanır. Kendinizi kimseyi eleştirmeden, yargılamadan, suçlamadan anlattığınızda çocuğunuz da kendi davranışlarının sorumluluğunu alır, kendini açık ve net bir şekilde ifade edebilir.
Siz yaşadığınız zorluklardan şikâyet ederek kurtulmaya çalışmak yerine alternatif çözümler bularak çözme yolunu seçerseniz, çocuğunuz da bir zorlukla karşılaştığında çözüm üretmeyi öğrenir.