Son yıllarda tüketimin de artmasıyla “marka takıntısı” artmış durumda. Biz yetişkinlerde bile sıklıkla görülen bu durum ergenlerde kendini çok daha fazla gösterebiliyor. Ebeveynlerin de yakındıkları konuların başında bu durum geliyor.
Sırf o marka diye çok daha fazla paralar ödeniyor. Burada o ürünün kalitesi, fiyatı ve kullanım avantajları yerine o markanın temsil ettiği imaj devreye giriyor. İstediği markaya ulaşamayan gençler ise eksiklik ve değersizlik duygularına kapılıyor.
Aslında markaya ulaşma isteği bir sorun değil. Marka kullanımı yaşam biçimi haline geliyor, o markaya ulaşmak için yoğun çaba harcıyor ve ulaşamadığında yoğun bir üzüntü yaşıyorsa o zaman tehlike çanları çalıyor demektir.
Burada elbette çevre tutumları, sosyal medya, arkadaş grubunun yönlendirmesi önemli bir faktör. Kişi o markalara ve bunların sağladığı imajlara bağımlı hale gelebiliyor. Marka kullanmadığında da kendini değersiz, önemsiz biri olarak görüyor. O markayı satın alabilmek için de maddi durumlar zorlanabiliyor.
Neler Yapılabilir?
- Öncelikle ebeveyn olarak kendimize bakmamız gerekiyor. Eğer siz marka ürün kullanımını kendinizi var etme biçimi olarak görüyorsanız çocuğunuz da bunu bu şekilde algılayacak ve marka olmayan eşyalarla kendini değersiz hissedecektir.
- Çocuğunuza küçük yaştan itibaren para yönetimini ve bilinçli tüketimi öğretin.
- Çocukların görünümü ile ilgili abartılı konuşmalardan kaçının. Bunun yerine ne kadar değerli olduğuna ve olumlu kişilik özelliklerine odaklanın.
- Öfke tepkisi göstermek yerine çocuğunuzun ihtiyacını anlamaya çalışın. Bazen o markayı kullanmak kendini bir grubun içinde hissetmesini sağlayabiliyor. “Marka almak” ne anlam ifade ediyor bunu iyi değerlendirin.
- Küçük yaşlardan itibaren çocuğunuza saygı ve özen gösterin. Özsaygısı ve benlik değerinin farkında olan bir çocuk markayı kendi değerini göstermek için bir araç olarak değerlendirme ihtiyacında olmayacaktır.
- Becerilerinin olduğu alanları destekleyerek kimliklerinin ve özsaygılarının gelişmesini desteklemeye çalışın.
- Duyguları ve ihtiyacı fark edin. Bazen çocuklar ailelerinden göremedikleri sevgi ve ilgi ihtiyacını pahalı ve marka eşyalarla gidermeye çalışıyorlar. Benzeri şekilde ebeveynler de suçluluk duygularını onlara pahalı ürünler alarak telafi etmeye çalışıyorlar. Sizde neler oluyor buna bakın.