MATEMATİK ÇOK KOLAY AMA İNSANLAR DEĞİL!

MATEMATİK ÇOK KOLAY AMA İNSANLAR DEĞİL!

Çocuklar dünyaya geldikleri ilk andan itibaren birbirinden farklı birçok beceri geliştirmeye başlarlar. Bazıları diğerleriyle ilişkilidir bazılarının hiçbir alakası yokmuş gibi gözükür. Buna rağmen sistem bir bütündür ve çarklar etkileşim içindedir. Bu etkileşimin olduğunu kabul etmeliyiz ama duruma göre ayrı değerlendirmeler yapmak gerektiğinin de farkında olmalıyız. Peki nasıl?

Yaptıkları ve yapamadıkları arasında kıyaslamaya girmeyin.

Bazı çocuklar çok hızlı soru çözer. Sayılarla ilgili her şey onları çok eğlendirir. Bazı çocuklar yazmayı sever. Hikâye uydurmak onlar için tam üç dakikalık bir iştir. Bazıları bir ortama girdiği anda arkadaş bulur ve bir daha annesinin yanına sıkıldım diye gitmez. Bazen de yeni bir ortamda bulunmak çocuğu bir krizin içine sokabilir. Böyle anlarda yaptıkları şeyleri kanıt göstererek çocuğu cesaretlendirmeye çalışırız. “Bak geçen gün böyle yapmamıştın. Uzun uzun oturmuştuk.” Derken bulursunuz kendinizi. Niyet iyidir ama çocuk kendini yargılanmış hissedebilir. Hassas olduğu bir konunun yorumlanış biçimine her zaman dikkat eder. Bu zamanlarda seçtiğiniz kelimeler, sesinizin vurgusu ve yüz şekliniz yargılayıcı olmamalıdır.

Akademik olarak yeterli ama ilişkilerinde çok zorlanıyor.

Duygusal zekâ ve entelektüel zekâ bir bütünün iki parçası gibidir. Özellikleri birbirinden farklı gibi gözükse de biri olmadan diğeri tam performansına erişemeyebilir. Entelektüel zekâsı daha baskın olan çocukların akademik hayatta yani okulda daha başarılı sonuçlar aldığını görürüz. En azından okul kariyerleri böyle başlar. Ancak bu iyi oluş halini sürdürmek için sosyal ilişkilere, kendini ifade etmeye ve anlaşılmaya her zamankinden daha çok ihtiyacı olur. Akademik olarak arkadaşlarından iyi olan bir çocuk dışlanabilir. Arkadaşları tarafından kabul edilmeyebilir. Bu durum da onu zorlamaya başlar. Yavaş yavaş becerisi olmasına rağmen akademik performansı düşüşe geçebilir. 

Becerilerini fark edin, zorlandığı yerlerde destek olun.

Güçlü alanları fark edilmiş bir çocuğa ulaşmak kolaydır. Çocuklar beğenilmeyi ve iltifat almayı severler. Güçlü olan bu yönünü daha da iyi kullanabilmesi için onu cesaretlendirirken zorlandığı yerleri keşfetmesi konusunda ona destek vermek için alt yapı hazırlayabilirsiniz.

 

1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı