NEDİR BU KONTROL MESELESİ?

NEDİR BU KONTROL MESELESİ?

Hadi hayal edin. Yapmanız, giymeniz, söylemeniz, yemeniz ve anlatmanız gereken her şey size birileri tarafından söyleniyor. Tam harekete geçeceğiniz bir anda durduruluyorsunuz. En heyecanlı olduğunuz anda heyecanınızı kontrol etmeniz gerektiğini size kızgın bir suratla ifade ediyorlar. Ne yaparsınız? 

Çocuklar kontrol edildikleri bir dünyada büyüyorlar.

Bir çocuk dünyaya geldiği andan itibaren yaşamını devam ettirebilmek için çevresindeki yetişkinlerden bakım alır. Bu bakımı almak zorundadır. Biz dünyadaki diğer canlılardan farklı olarak türümüzdeki yetişkinlerin desteğine en çok bağlı olanlarız. Bu yüzden kendi başımıza idare ettiğimiz gün gelene kadar yetişkinlerin yönlendirmeleri hayatımızda bir yer kaplar. Büyümemize ve güvende olmamıza olanak sağlayan kontrol davranışları sınırı aşmadığı sürece çocukların sağlıklı olmasını sağlar. Ne zaman ki kontrol her yerde her şeyde ve her zaman olur, işte o zaman işler karışır.

İhtiyacın dışındaki her şeyin bir zararı vardır. 

Günde 16 yumurta yemeyip, 8 litre su içmediğimiz gibi 26 saatlik uyku periyotları da yapmıyoruz. Fizyolojik olan ihtiyaçların matematiksel hesabını daha rahat yapabildiğimiz için neyin az ya da neyin fazla olduğuna karar vermek daha kolay oluyor. Söz konusu ihtiyaçlar psikolojik ve hesaplanamayanlar olduğunda ise dengeyi bulmak zorlaşıyor. Çocukları korumak için her anlarına müdahale etmek onları bir süre sonra sıkıştırmaya başlar. Doğallıklarını kaybederler ve davranış değişiklikleri görünür. Huzursuz olabilirler. Daha kolay ağlayabilir ya da bağırırlar. Mızıkçılık yapma eğilimleri daha fazla olur. Bazen de gerçekten bir uzmana danışma noktasına gelebilecek sorunlarla karşılaşabilirler.

Kontrolü bırakamıyorsanız ona kontrol sahibi olabileceği bir alan verin.

Yetişkinler çoğu zaman hangi davranışlarının çocukta hangi etkiye sahip olduğunu anlayamazlar. Bunun en önemli sebebi çocukların yorum penceresinin yetişkinlerinkinden daha farklı tanımlara sahip olmasıdır. Bu yüzden hem aile ilişkilerini hem de çocuğun yaşam kalitesini iyileştirmek için çocuklara kontrol alanı sağlayacak olan oyunu kullanabilirsiniz. Oyun, çocukların hayat içinde en özgür olabildikleri yerdir. Eğer oyunu tam olarak çocuğun istediği gibi oynayabilirseniz sosyal hayattaki gergin olan yerlerin oyunla birlikte rahatladığını görebilirsiniz. Bu oyun macerası içinde “melisin, malısın” eklerini kullanmamaya ve “O öyle olmaz. Öyle denmez.” cümlelerinden uzak kalmaya dikkat edin. 

150 150 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı