OKUL KORKUSU GERİ Mİ GELDİ?

OKUL KORKUSU GERİ Mİ GELDİ?

Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte çocuklar okullarına döndü. Öğretmenlere ve arkadaşlara kavuşmanın heyecanının yanında okul, dersler ve salgınla ilgili kaygı da söz konusu olabiliyor. Çocuklar neredeyse bir yıldır okuldan uzaktalar. Daha önce okul deneyimi bulunuyor olsa bile okulun ilk günlerinde bazı uyumsuzluklar yaşanabilir. Evde özellikle zaman ve davranış kısıtlaması bulunmayan çocuklar için yeni kuralların olduğu bir ortam zorlayıcı olabilir.

Okul korkusu söz konusu olduğunda karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı, ateş yükselmesi gibi fiziksel belirtiler görülebilir. Ailenin yanından hiç ayrılmama, ebeveynlerle birlikte yatmak isteme, ağlama nöbetleri gibi davranışlar da sergilenebilir. 

Okula dair duygularının karmaşık olması çok doğal. Çocuk hem özlem hem de korkuyu bir arada yaşıyor olabilir. “Korkacak ne var?” ya da “Daha önceden korkmadan gidiyordun.” gibi ifadeler çocuğun kaygısını arttırabilir.

Kaygısının Sebebini Anlamak Önemli

Çocuğun isteksizliği ile ilgili konuşmasını sağlayın. Okulda kaygılandığı veya rahatsız olduğu bir şey olup olmadığını belirlemek önemli.  Onu endişelendiren şeyin ne olduğuyla ilgili açıkça konuşun, tabi kızmadan ve yargılamadan.

Çocuk “Okula gittiğimde anne-babama bir şey olacak” ya da “Okuldan virüs taşırım.” endişesi ile okula gitmek istemeyebilir. Özellikle aile içinde veya çevrede Covid 19’a yakalanmış bireyler varsa çocuk okula gitmekle ilgili daha büyük bir kaygı yaşayabilir. Ayrıca etiketlenme ve dalga geçilme korkusu taşıyor olabilir. Böyle bir durum varsa mutlaka öğretmen ve okul psikolojik danışmanına bilgi verin.

Yüz yüze eğitimle birlikte sınavlar da başladı. Pek çok çocuk okuldaki dersler ve sınavlarda başarısız olmakla ilgili kaygı yaşıyor. Eğer derslerle ilgili sorun yaşıyorsa endişesini anlamaya çalışın. Ona nasıl destek olabileceğinizi sorun. Organize olmak ve motivasyon ile ilgili yardıma ihtiyaç duyabilir.

Çocuğun okula hazır olması kadar ebeveyn olarak sizin de hazır olmanız önemli. Kendi kaygınızın farkında olun. Sizin duygularınızı kontrol edebilmeniz ve ifadeleriniz çocuk üzerinde de çok etkili. Unutmayın, kaygı bulaşıcıdır.

1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı