PEKİ, SEN NE YAPTIN?

PEKİ, SEN NE YAPTIN?

Genelde çocuğumuzun okulda, sınıfta özellikle derslerde neler yaptığını merak ederiz. Çoğu zaman asıl öğrenmek istediğimiz; “Dersi dinledi mi? Anladı mı? Öğrendi mi? Sınavlardan kaç aldı? Bugün nasıl geçti?” gibi soruların cevaplarıdır. Eğer yaşı küçükse anlatabilir bize, büyükse pek şansımız olmayabilir. Bazen de diğer öğrencilerin sonuçlarını merak ederiz. Çünkü çocuğumuzun akademik başarısı bizim için çok önemlidir. Çünkü yetişkin olduğunda mesleği, o mesleğin önüne koyacağı unvanlar o akademik başarı sayesinde belirlenecektir. Çünkü çocuğumuzun geleceğini inşa etmek en önemli sorumluluğumuzdur.

 

Arkadaşlık ilişkilerini merak edin.

Ben şimdi size okulda, sınıfta diğer olanları merak edip etmediğinizi sormak istiyorum.  Mesela çocukların birbirlerine nasıl davrandıklarını merak ediyor musunuz? Birbirleri ile olan ilişki biçimlerini öğrenmek istiyor musunuz? Hiç sınıfta dışlanan, yok sayılan, alay edilen veya sanal zorbalığa maruz kalan çocuk olup olmadığını biliyor musunuz? Merak edin lütfen, öğrenmeye çalışın!

İşe şu soruları cevaplayarak başlayabilirsiniz. Çocuğunuzun nasıl bir insan olmasını istiyorsunuz? Hangi değerlere sahip olsun? Bu sorulara vereceğiniz cevaplar çocuğunuzun kendine güvenen, kendisiyle barışık, huzurlu, çözüm becerileri yüksek, sadece “ben” demek yerine “biz” diyebilen bir yetişkin olup olmayacağını gösterecektir size. 

Okulda olanlarla devam edelim. Şimdilerde ekran okul oldu. Çocuklar evde tek kişilik sınıflarda. Öğretmen ekrandan anlatıyor. Belki fiziksel zorbalık yok bu sayede ama sanal zorbalık yükselişte. Yani zorbayı, mağduru, tanıkları fark edebilmek önceki zamana göre daha zor. 

 

Okul hakkında mutlaka konuşun.

Yine de fark edebiliriz, merak edersek eğer. Çocuğu dinlersek, gerçekten dinlersek öğrenebiliriz neler olduğunu. Zorbalığı öğrenebiliriz. Sizin çocuğunuz zorbalık yapmıyor olabilir, zorbalığa maruz kalan da olmayabilir. Ama tanık olabilir. Seyirci olabilir. Bunu fark ettiğinizde mutlaka sormanız gereken bir soru var çocuğunuza. “Sen ne yaptın?” Ne yaptığını, neler yapmak istediğini, duygularını öğrenin. Çözüm bulmasına destek olun. Seyirci kalmasına izin verdiğinizde nasıl bir yetişkin olacağını düşünün. Tanıklığın aslında zorbalığa yardım etmek olduğunu, bunun da bir tür zorbalık olduğunu aklınızdan çıkarmayın. 

1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı