SORUMLULUK SADECE OKULDA MI OLUR?

SORUMLULUK SADECE OKULDA MI OLUR?

Sizin evde de “sorumluluk” denince akla sadece dersler, yetişmesi gereken ödevler, odanın toplu olması mı geliyor? Geçtiğimiz hafta bize çok acı bir şekilde doğadan ne kadar sorumlu olmamız gerektiğini çok acı bir şekilde öğretti. Canlı deyince aklımıza sadece insan gelmemesi gerektiğini hatırladık. Toprak, ağaçlar, bitkiler, ormanlarda yaşayan hayvanlar, hepsinden sorumlu değil miyiz? Onları korumak demek kendimizi, geleceğimizi aslında hayatımızı korumak, ona sahip çıkmak demek. Bu bilgiler zihnimizde bir yerlerde olsa bile, belki de bazen unutuyoruz. 

Canlıları sevmeyi, hayvanları önemsemeyi, doğayı korumayı ne derece öğretiyoruz çocuklarımıza? Bu konular ne kadar yer buluyor sohbetlerimizde? 

  • Evde geri dönüşümle ilgili adımlar atıyor musunuz mesela? Çok zor değil; kâğıt ya da camları ayrı bir yerde biriktirmekle başlamaktan bahsediyorum. 
  • Sokakta sahipsiz yaşayan hayvanlar için ne yapıyorsunuz mesela? Apartmanınızın önüne bir kapta su ve mama koyarak başlamaktan bahsediyorum. Hayvanları sevdiğimizi söylüyor ama onların kendi başlarının çaresine bakabileceğine inanıyoruz bazen. 
  • Sokakta yürürken çöp tenekesi bulamıyoruz bazen. O çöpü elimizde taşımak ne kadar zor geliyor değil mi? Çantaya atsak çantamız kirlenecek. Siz ne yapıyorsunuz çantanız yerine çevreyi mi kirletmeyi seçiyorsunuz yoksa söylenme hakkınızı kullansanız da çöp bulana kadar elinizde onu taşıyor musunuz? Bu basit davranışımızın bile çocuklara doğayı, çevreyi temiz tutmakla ilgili bir mesaj verdiğini biliyoruz. 
  • Çocuğunuz bahçeden bir çiçek koparıp size getirdiğinde ne yapıyorsunuz? Sevgiyi göstermenin en güzel yollarından biri değil midir çiçek almak? Şahsen ben çok severim. Hem bu tatlı davranışı için teşekkür edip ve mutluluğunuzu gösterirken bir yandan da o çiçeğin dalında daha güzel olduğunu anlatmanın bir yolunu bulabilir misiniz, ne dersiniz? 

Araştırmalar çok net bir veriden bahseder. Evde sorumlu olduğu bir hayvanı olan çocuklar, yetişkinler doğaya karşı çok daha hassastır. Sorumluluk bilinçleri daha yüksektir. Her türden canlıyla empati kurma becerileri daha yüksektir. Zorba davranışlardan uzak dururlar. Farklı sebepler nedeniyle evi tüylü bir dostla paylaşamayan ama bahçesinde, apartmanın girişinde olan sokak hayvanlarıyla her gün ilgilenen o kadar çocuk tanıyorum ki. Aynı etkiyi onlarda da görüyoruz. Benzer bir deneyimi siz de çocuğunuzla paylaşarak onun yaşadığı dünyaya karşı daha sorumluluk sahibi ve bilinçli davranmasını öğretebilirsiniz. 

1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı