SÖZ HAKKI

SÖZ HAKKI

İletişim iki taraf da kendilerini ifade edebildiğinde sağlıklı olur. Tarafların yaşı kaç olursa olsun bu kural geçerlidir. Bir bebek dünyaya geldiğinde ağlayarak, sesler çıkararak, parmaklara sımsıkı tutunarak kendini, derdini, ihtiyacını ifade etmeye hemen başlar. Zaman ilerledikçe göstererek, anlamsız sesler çıkararak ve büyüdükçe konuşmaya başlayarak iletişim kurmanın yollarını kullanır. Çocuğunun “ağlama tonundan” henüz kelimeler olmasa bile birçok anne bebeğinin ne istediğini anladığını dile getirir. Çocuk büyüdükçe kurallar konmaya başlanır. Bu elbette sosyal, duygusal ve psikolojik gelişim için son derece önemlidir. Ancak evin kuralları belirlendikçe çocuklardan koşulsuz uyum beklenir. 5-6 yaşlarından itibaren o çocuk artık “bebek değildir”. Söylenenleri anlamalı, “hayır’ı defalarca söyletmemeli, büyüklerin sözünden çıkmamalıdır.” 

İletişim çift taraflı olmalı

Sadece ona tebliğ edilen kurallara uyması beklenen çocuk önce itiraz eder, belki direnir ama sonunda kurallara ya uyar ya da uyuyormuş gibi yapmanın yollarını geliştirir. Bu koşullarda iletişim tek taraflı olmaya başlar. Böyle durumlarda çocuklar isteklerinden vazgeçmeyi, beklentilerini bekletmeyi, karşılarındaki kişinin düşüncelerinin daha önemli olduğunu öğreniyorlar. Ebeveynler tamamen iyi niyetle, evde bir düzen kurmak için ya da işleri kolaylaştırmak için attıkları adımların beklenmeyen etkiler yarattığını gözden kaçırabiliyorlar. 

Çocuğunuza söz hakkı verin

Çocuklar okula hazırlık sınıflarına başladıkları andan itibaren artık kuralları anlama ve uygulama konusunda daha iyi iş çıkarmaya başlarlar. Gelişen bu bilişsel kapasitelerine sorgulama ve alternatif üretme becerileri de eklenir. Bu nedenle kurallar oluşturulurken onlara söz hakkı vermeniz, fikirlerini ifade etmeleri için alan açmanız oldukça değerlidir. Böylece “Sen benim için değerlisin. Fikirlerine güveniyorum. Senin de söz hakkın var.” Demiş olursunuz. Bu sayede ise çocuğunuz okulda da kendini ifade etmekten çekinmez, gerekli yerlerde hakkını savunur ve sorunlarını çözüm üretme konusunda kendisine güvenir. 

1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı