TEKNOLOJİ, ÇOCUK BAKICISI DEĞİLDİR!

TEKNOLOJİ, ÇOCUK BAKICISI DEĞİLDİR!

2020 yılının mart ayında başlayan evde yaşam süreci hayatın büyük bir gerçeğiyle yüzleşmemize aracılık etti: TEKNOLOJİ. Eğitimin dijital platformlara taşınmasıyla çocuklar, günün büyük bir kısmını ekran başında geçirmeye başladı. Sokağın tehlikeli olması, sosyalleşmenin riski ve alınması gereken tedbirler de eklenince teknolojik aletler çocukların “her şeyi” oluverdi.

Peki aksi mümkün müydü?

2010 yılında tablet ülkemize giriş yaptığında sadece tek bir markanın gücü hakimdi ve henüz her eve bu kadar yayılmamıştı. Alternatif azdı. Uygulamalar sınırlıydı ve yoğunlukta yabancı dilde içerik üretiliyordu. FaceBook’a rağmen sosyal medya kanalları ticari açıdan keşfedilmemişti. YouTube ise hala bugüne kıyasla yaş olarak daha yüksek bir kesime hitap ediyordu. O sırada çocuklar ne yapıyordu? En kötü ihtimalle televizyon izliyorlardı.

Yavaş yavaş roller değişti. 

Teknoloji alanında devam eden rekabet tablet ve akıllı telefon piyasasında hızlı bir yükselme yarattı. Alternatifler çoğalmaya başladıkça bu aletlere erişim arttı. Bununla beraber akıllı televizyonların da yarışmaya dahil olmasıyla o kaçınılmaz son geldi. Çocukların bakım vereni teknolojik aletler olmaya başladı.

Çocuklar büyümek ve gelişmek için ilişkiye ihtiyaç duyar.

Pandemi koşullarını hariç tutarak değerlendirip dışarı çıktığınızı hayal edin. Basit bir öğle yemeği yemek için sokaktan geçerken bir yeri beğendiniz ve oturdunuz. Etrafınızda çocuklu masalar var. Bazı çocuklar konuşuyor, bazı çocuklar bağırıyor veya bazıları yemek yemeyi reddediyor. Bir süre sonra başka masalardaki insanlar o anneye “kınayan” bakışlar atmaya başlıyor. Anne utanıyor çünkü çocuğu çevreye rahatsızlık veriyor. Bir çözüm bulunmalı ve çocuk bir an önce susturulmalı. İşte teknolojik aletlerin hayatımıza sinsi ama emin adımlarla yerleşme serüveni böyle başladı. İletişim kurarak ve içinde bulunduğu ilişkiyi geliştirerek kendini kontrol etmeyi öğrenmesini istediğimiz çocuk, bir anda kendini yapay bir araçla “oyalanırken” buldu.

Çocuklar kendilerini kontrol etmeyi öğrenemiyorlar. 

Her kriz anında teknolojik aletlerin çocuklar için kullanılması onların kendilerini ifade etme becerilerinin önünde büyük bir engel teşkil eder. Dil ve ifade becerisi yoğun teknoloji kullanımından etkilenen en temel gelişimsel alan olarak kabul edilebilir. Kendini ifade etmekte zorlanan çocukların yoğun olarak öfke kontrolünde de problem yaşadıkları tespit edilmiştir. Çocukların beyni ancak canlılarla kurduğu ilişki sayesinde tam kapasitesine ulaşabilir. Bu yüzden çocukların hayati becerilerini kullanmalarına destek olmak için onların sıkılmasına izin verin. Çocuklar ancak sıkıldıklarında üretebilirler. 

 

Not: Türkiye’de gelişim psikolojisi alanında çalışan akademisyenlerinden Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk ve ekibinin teknoloji kullanımı üzerine yaptıkları çalışmalardaki verilerden faydalanılmıştır.

1280 720 Ayna Psikolojik Danışma Merkezi

Funda Tekelioğlu

Emel Yazıcıoğlu

Zehra Birbiri

Ece Özdiker

Yaprak Salman

Zeynep Sezgin

Nurşah Memiş Akdoğan

Ceren Yüksel Dışpınar

Şule Acar

Murat Kaytancı

Ceyda Yanar

Zeynep Yetkin

Ayşegül Önk Eray

AYNA’DA Bireysel / Çift Randevuları

AYNA’DA Çocuk / Ergen Randevuları

BEBEKLİK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

GENÇ YETİŞKİNLİK

YAŞLILIK DÖNEMİ

PERGEL-PERFORMANS GELİŞTİRME PROGRAMI

ÖĞRENCİ KARİYER DANIŞMANLIĞI ALANLARI

YETİŞKİN KARİYER DANIŞMANLIĞI

GELECEĞİNİ PLANLA GRUP ÇALIŞMASI

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Çalışanlarınızı daha iyi tanıyın

Krizleri Yönetin, Güçlenin

Çatışma ve Problemleri Çözme performansınızı arttırın

Doğru Dinleme, doğru anlama, doğru ifade etme

IQ mu EQ mu?

Yönetici Adayları Daha Başarılı

Mutlu Çalışanlar

Zorbalar, kurbanlar.. Peki ya şahit olanlar?

Çocuklara dair her şey

Başa çıkma kaynakları içimizde

EMDR TERAPİSİ

Eğitim ve Çalışma Grubu

BİREYSEL GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

KRİZE MÜDAHALE EĞİTİMİ

GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMİ

DİKKAT VE ÖĞRENME “UZMAN EĞİTİMİ”

SİSTEMİK MÜDAHALELER EĞİTİMİ

Kurumlarda Zorbalık

Menekşe Onbaşı